Fostul rector a Universității de Stat din Cahul în vizorul ANI: Ar fi semnat ordine din care s-a ales cu beneficii materiale

Reprezentanții Autorității Naționale de Integritate anunță că inspectorii de integritate au emis act de constatare în privința lui Andrei Popa, fostul rector al Universității de Stat din Cahul „B. P. Hasdeu”, care a admis conflicte de interese cu propria persoană.

Foto: UNIMEDIA

Din 2009, în calitate de rector, și-a pus semnătura pe o serie de ordine, de pe urma cărora a obținut beneficii materiale și nemateriale. Datorită desemnării sale în calitate de membru al echipelor de implementare a proiectelor internaționale, acesta a obținut venituri în sumă totală de aproximativ 15 mii de euro, și-a repartizat echipament procurat în cadrul proiectului, a beneficiat de deplasări în alte țări, s-a bucurat de instruiri, perfecționare didactică și dezvoltare profesională, a dobândit o posibilitate de a-și îmbunătăți reputația și a-și menține poziția onorifică.

De precizat că, ANI nu contestă performanțele profesionale individuale ale fostului rector și aportul său pentru asigurarea bunei funcționări a Universității din Cahul, însă, la capitolul respectării legislației speciale a ANI, acesta a dat dovadă de iresponsabilitate. Nu a declarat la instituția ierarhica superioară conflictele de interese și nici nu a așteptat o soluție. Astfel, pentru conflictele de interese din perioada 01.08.2016 – 16.06.2020 inspectorul de integritate a aplicat interdicția de a exercita funcţii publice și funcţii de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

Amintim că în iunie 2020, subiectul a fost stabilit de ANI cu un alt conflict de interese în raport cu ginerele său, pe care l-a angajat în cadrul instituției. Atunci actul a fost contestat în instanța de judecată, iar ANI a obținut câștig de cauză în prima instanță.


Pub