Moldova sugrumată de prețul gazului. Chișinăul discută cu Gazprom amânarea plății avansului

11 Ian. 2022, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Ian. 2022, 12:50 // Actual //  bani.md

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat într-o conferință de presă că discută cu Gazprom posibilitatea anulării plății avansului pentru gaz livrat Republicii Moldova.

Am discutat cu șeful Gazprom posibilitatea de a anula plata avansului, cel puțin pentru ianuarie, decizia finală nu a fost încă luată. Poate că în viitorul apropiat va avea loc o ședință a Consiliului de Supraveghere pe această problemă”.

Spînu a menționat că luna decembrie va fi acoperită integral, iar ianuarie deficitul prognozat de Moldovagaz este de 25 de mil. de euro.

Ieri am avut o discuție cu domnul Miller în care am încercat să înțelegem care este disponibilitatea pentru a avea o amânarea plății pentru acest avans pentru 10-20 de zile, ca Moldovagaz să poată achita suma”, a mai spus Andrei Spînu.

Moldovagaz a anunțat că de la 1 ianuarie 2022 prețul gazelor importate de la Gazprom a crescut cu circa 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, la 646 USD.

Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 08:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 08:34 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu luna aprilie 2025, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat procesul de retragere treptată din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro în formatul actual. Această măsură face parte dintr-un plan amplu de modernizare a monedei euro, vizând actualizarea designului și îmbunătățirea elementelor de securitate ale bancnotelor.

BCE pregătește lansarea unei noi generații de bancnote, având ca teme „Cultura europeană” și „Natura Europei”. Noile modele vor aduce în prim-plan figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes, alături de reprezentări vizuale ale biodiversității europene, cu păsări și râuri ce traversează granițele continentului.

Pentru a implica cetățenii europeni, BCE va organiza un concurs în 2025, destinat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Propunerile vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public, iar modelele câștigătoare vor fi aprobate de Consiliul Director al BCE. Primele bancnote din noua serie sunt programate să intre în circulație în 2026, reflectând un echilibru între modernitate, sustenabilitate și simbolism european.

Decizia de actualizare vine și pe fondul problemelor legate de falsificarea bancnotelor. În 2024, aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație, majoritatea reprezentând cupiurile de 20 și 50 de euro, care însumează peste 75% din totalul falsurilor detectate. Deși rata de contrafacere rămâne extrem de scăzută – doar 18 bancnote false la un milion de bancnote autentice – BCE urmărește prin noul design să întărească securitatea monedei euro și să combată riscurile asociate falsificării.

Responsabilă de politica monetară a statelor din zona euro, Banca Centrală Europeană își reafirmă astfel angajamentul de a proteja stabilitatea financiară și încrederea cetățenilor în moneda unică europeană.