95-98% din mierea produsă în Moldova ajunge în UE. Mierea de salcâm se vinde la preț dublu față de cea polifloră

11 Ian. 2022, 19:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Ian. 2022, 19:31 // Actual //  MD Bani

Republica Moldova a exportat anul trecut aproximativ 3500 de tone de miere naturală, cu 200 de tone mai mult față de anul 2020, iar aceasta se datorează cantităților bogate obținute de apicultorii moldoveni.

Totuși, cantitatea de miere exportată în 2021 este departe de cea din 2017, an în care au fost vândute peste hotare 5100 de tone de miere. Anul trecut, chiar dacă au căzut suficiente precipitații, încă s-au simțit urmările secetei din 2020, când au murit multe familii de albine, a precizat pentru IPN Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.

Aproximativ 95-98% din mierea exportată de Republica Moldova a ajuns pe piețele din Uniunea Europeană, iar celelalte cantități – pe piețele din Canada și SUA. Produse apicole din Republica Moldova se exportă în Canada și SUA de patru ani.

Mierea polifloră s-a exportat în anul 2021 cu un preț de 2,4-2,9 euro pentru un kilogram. În același timp, mierea de salcâm s-a vândut la un preț dublu, de 6 euro pentru un kilogram.

Miere de hrișcă și de coriandru nu se exportă separat, întrucât cantitățile de astfel de miere sunt foarte mici în Republica Moldova. Unii procesatori de produse apicole livrează doar pe piața internă miere de hrișcă și de coriandru. Mierea polifloră pentru export conține mici cantități de miere de hrișcă și de coriandru, a detaliat Vasile Dolghieru.

Cele mai mari cantități de miere naturală se exportă în Italia, Franța, Slovenia, România, Polonia, Germania.

Realitatea Live

26 Apr. 2025, 11:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Apr. 2025, 11:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Daniel Kretinsky, al treilea cel mai bogat om din Cehia, a devenit acționarul majoritar al grupului Metro, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Europa, cu operațiuni și în Republica Moldova. Miliardarul de 49 de ani deține acum 68,17% din acțiunile companiei, după finalizarea unei tranzacții evaluate la miliarde de euro, relatează Bild.

Fondată în 1964 la Düsseldorf, Metro este un retailer german multinațional specializat în vânzări cash&carry. În 2019, grupul opera 769 de magazine în 26 de țări, inclusiv în România și Moldova. În România, Metro și-a început activitatea în 1996, în parteneriat cu omul de afaceri Ion Țiriac, care deținea atunci 15% din acțiuni, participație vândută în 2015.

Kretinsky și-a început investiția în Metro în 2018, prin vehiculul de investiții EPGC, crescând progresiv participația. La începutul lunii aprilie 2025, miliardarul controla deja peste 50% din companie, iar recent conducerea Metro a aprobat oficial planurile sale de preluare.

Născut în 1975 la Brno, Daniel Kretinsky este avocat de profesie și a început cariera la firma de investiții J&T. În 2009, a cofondat furnizorul de energie EPH, pe care îl controlează aproape integral. Portofoliul său de afaceri acoperă energie, media, retail și investiții strategice în Europa. Printre altele, el deține participații în publicații importante din Cehia și Franța (inclusiv Le Monde), în lanțul de supermarketuri britanic Sainsbury’s, în Royal Mail și în retailerul american Foot Locker. De asemenea, este coproprietar al cluburilor de fotbal Sparta Praga și West Ham United.

Daniel Kretinsky este cunoscut și pentru proprietățile sale de lux: vila Heath Hall din Londra, cumpărată cu 65 de milioane de lire sterline, și castelul Château du Marais din Franța, achiziționat în 2022 pentru 43 de milioane de euro, pe care intenționează să îl transforme într-un hotel de lux.

Partenera sa de viață este Anna Kellnerová, fiica regretatului om de afaceri Petr Kellner, fostul patron al imperiului ProTV și un nume important în industria media din Europa Centrală și de Est.