FOTO//Kazahstan: Situația revine treptat la normal. Guvernul, „inflamat” de relatările din presă

10 Ian. 2022, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2022, 09:55 // Actual //  bani.md

Internetul a fost restabilit şi viaţa revine treptat la normal luni la Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan, după o săptămână de revolte şi o represiune implacabilă care au făcut zeci de morţi în această ţară, cea mai mare din Asia Centrală, relatează AFP, citat de Agerpres.

În Almatî, oraş cu 1,8 milioane de locuitori şi capitala economică a ţării, unde au avut loc cele mai violente revolte, site-urile locale şi străine puteau fi din nou accesate luni, decretată zi de doliu după cele mai sângeroase tulburări din istoria independentă a fostei republici sovietice.

Iar mijloacele de transport public puteau fi văzute din nou pe străzile din Almatî pentru prima dată de la începutul violenţelor, potrivit corespondenţilor AFP.

Regimul din Kazahstan a prezentat revoltele de la Almatî ca un atac al „unor grupuri teroriste” şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de acoperirea mediatică străină a evenimentelor, care au început prin manifestaţii împotriva creşterii preţului la carburant în vestul ţării la 2 ianuarie.

Luni, Comitetul Naţional de Securitate a transmis că situaţia este acum sub control, potrivit Reuters.

„Focarele de ameninţare teroristă” au fost neutralizate, se arată într-un comunicat de presă.

Duminică seară, Ministerul Informaţiilor a retras un bilanţ publicat anterior în cursul zilei pe un canal oficial de Telegram, conform căruia peste 164 de persoane au murit în timpul violenţelor.

Ministerul a explicat pentru două site-uri private că difuzarea bilanţului a fost rezultatul unei „erori tehnice”, însă nu a oferit totuşi un nou bilanţ.

Totuşi, bilanţul creşte vertiginos, autorităţile raportând până acum decesul a 26 de manifestanţi şi 16 membri ai forţelor de ordine şi un număr de 2.000 de răniţi.

Într-o declaraţie transmisă luni presei, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că relatările din media străine au creat „impresia falsă că guvernul din Kazahstan atacă protestatari paşnici. Forţele noastre de securitate s-au confruntat cu mulţimi violente care au comis acte de teroare scandaloase”.

Preşedinţia a anunţat duminică faptul că 5.800 de persoane au fost arestate, printre care „un număr semnificativ de străini”, şi că au fost deschise 125 de anchete după aceste revolte fără precedent de la câştigarea independenţei, în 1989, de către această ţară de 19 milioane de locuitori şi bogată în hidrocarburi.

Luni, Ministerul de Interne a anunţat printr-un comunicat publicat pe site-ul guvernului că forţele de securitate au arestat un număr total de 7.989 de persoane în legătură cu protestele de săptămâna trecută.

Mişcarea de contestare a început în provincie după scumpirea gazelor, după care a ajuns în mari oraşe, în special la Almatî, unde poliţia a tras cu gloanţe reale asupra manifestanţilor care au luat cu asalt clădiri oficiale.

Realitatea Live

27 Apr. 2025, 08:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
27 Apr. 2025, 08:03 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Cei care intenţionează să-şi completeze portofoliile cu aur, metal căutat zilele acestea de investitori pe fondul turbulenţelor de pe pieţele de acţiuni, dar fără a-l deţine fizic, pot face acest lucru prin intermediul unor produse structurate listate la Bursa de Valori Bucureşti, cel mai tranzacţionat şi care reflectă direct preţul fiind unul administrat de Erste, sau prin intermediul unor fonduri de mărfuri, fie în euro sau dolari, listate în afară.

„Aurul a atins maxime istorice pe fondul unor rate ale inflaţiei relativ ridicate la nivel global şi cu perspective reduse de scădere în contextul datoriilor publice şi al deficitelor bugetare ridicate, pe fondul incertitudinii la nivel global venite atât din contextul geopolitic, cât şi al războiului comercial. Aceste incertitudini probabil vor persista şi anul acesta, ceea ce va conduce la o volatilitate crescută a preţului aurului, orice modificare a acestor factori de risc pu­tând conduce la o variaţie puternică într-un sens sau altul“, spune Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România, pentru ZF.

Preţul aurului în dolari a avut în ultimii ani o creştere semnificativă, mai întâi pe fondul pandemiei şi incertitudinii globale (24,4% în 2020), ca urmare a inflaţiei şi a tensiunilor geopolitice (1,3% în 2022) şi ulterior pe fondul creşterii susţinute de cererea băncilor centrale şi a incertitudinilor economice (13,1% în 2023). Cererea crescută şi politicile monetare relaxate au adus recorduri istorice în 2024, de la 2.062 de dolari la 2.624 de dolari pe uncie troy (plus 27,8%), iar înrăutăţirea perspectivelor macroeconomice şi geopolitice au continuat să propulseze preţul aurului la noi maxime în 2025, la peste 3.300 de dolari pe uncie (26,5%).