Sturza, despre neliniștiții de la Chișinău care îi dau cu „revoluția” kazahă: Scot din ițari cartonașe galbene, roșii

08 Ian. 2022, 16:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Ian. 2022, 16:13 // Actual //  Lupu Eduard

Văd că unii la Chișinău nu se liniștesc, îi tot dau cu „revoluția” kazahă. Nu că i-ar interesa pe bune de procesele și poporul kazah. Ei foarte puțin voalat trimit „mesaje” guvernării locale. Scot din ițari cartonașe galbene, roșii. Mă rog, pe nimeni nu-l poți opri din satisfacția de a fi penibil, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza, opiniile exprimate de unii lideri de partide de la Chișinău.

Între timp, în Kazahstan o manifestație legitimă, cu cerințe economice s-a transformat într-o păruială majoră între clanuri. Puțin simplificat, astăzi lucrurile arată astfel: inițial, Tokaiev, profitând de manifestațiile pașnice, a încercat să iasă de sub tutela lui Nazarbaiev, înlăturând cele mai odioase persoane din anturaj și anunțând reforme și schimbări politice. Membrii mai tineri ai clanului Nazarbaiev, care controlează blocul de forță, au contraatacat, mobilizând marginali tineri. Șefii serviciilor și instituțiilor de forță, fideli aripii tinere, au permis escaladarea controlată a evenimentelor. Tokaiev rămas, practic, singur a recurs la sprijinul „prietenului” Putin. Și asta într-o țară unde factorul rusesc e un fel de cârpă roșie! Partea formală a balanței intereselor s-a ruinat – „pro-occidentalul” Tokaiev a pupat mâna țarului rus, tinerii radicali musulmani se retrag în munți pentru lupta de gherilă cu „invadatorii”, a explicat fostul premier.

Ion Sturza afirmă că statul kazah are un popor demn și educat în câteva zile s-a transformat într-un câmp de luptă fratricidă. De ce? Pentru că puterea și banii le iau mintea unora.

Așa că, vă rog, liniștiți-vă și căutați-vă de treburile și menirea voastră. (Re)construiți partidul, debarasa-ți-vă de unii lideri deveniți toxici, definitivați și concertați un mesaj comun de formațiune de opoziție. Altul decât cel „de alternativă”, impus subtil de la Londra. În final, încercați să ieșiți de sub blestemul celor „3%”. Altfel, doar pierdeți timpul și mai și enervați foarte multă lume. Alta decât „cea bună”. Lor le convine. Cu poziționarea extrem de agresivă ați reușit să intimidați multă lume. Trebuie să spună cineva lucrurilor pe nume”, a mai spus omul de afaceri.

Sturza îndeamnă să nu ne facem grijă de kazahi. „Ei au un simț al autoconservării excepțional. I-au impus vecinii – China și Rusia. Majoritatea își cunosc strămoșii până la a 16(!) generație. Unii sunt considerați urmașii lui Cinghiz Han. Noi, moldovenii? Haideți să ne aducem aminte numele străbunilor noștri… Cum„, se întreabă retoric omul de afaceri.

Realitatea Live

02 Iun. 2024, 10:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2024, 10:49 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În SUA, ratele prea mari pentru creditele ipotecare au ajuns să afecteze milioane de oameni. Un chiriaş care spera să cumpere o locuinţă a forţat  să rămână chiriaş pentru totdeauna. Un client care a sperat să refinanţeze un credit ipotecar de taie din strange cureau din toate părţile pentru a ţine pasul cu dobânzile, iar cazurile de acest gen se răspândesc rapid, scrie Bloomberg.

Problema dobânzilor prea mari persistă de ceva timp în SUA, iar visul de a fi proprietar şi de a avea un trai accesibil este atât de greu de atins acum că oamenii se întreabă dacă mai e posibil.

Poate mai mult decât orice, dobânzile la creditele ipotecare sunt cel mai important factor care determină mobilitatea economică a unei persoane în SUA. Ele se situează în jurul valorii de 7% de mai bine de o lună – mai mult decât dublu faţă de cât erau în urmă cu trei ani – şi mulţi credeau că vor scădea, pe măsură ce inflaţia începea să se diminueze.

Dar creşterea preţurilor a accelerat din nou la începutul anului 2024, iar acum Rezerva Federală menţine ratele la maximul al ultimelor două decenii.

Această presiune necruţătoare a dat peste cap planurile de viaţă ale consumatorilor americani.

Analiştii avertizează că este foarte posibil ca diferenţele sociale să fie exacerbate de problema dobânzilor, pe măsură ce tot mai mulţi oameni sunt ţinuţi la uşă când vine vorba de cumpărarea unei case, creând o prăpastie mai mare între cei proprietari şi restul lumii.

În timp ce proprietarii au câştigat aproape 1.300 de miliarde de dolari din chirii în 2023, chiriaşii s-au trezit cu preţuri şi datorii mai mari.

Cifrele sunt destul de sumbre. Chiriaşii spun că există o probabilitate de 60% să nu poată deţine niciodată o casă – acesta este cel mai ridicat nivel de când New York Fed a început sondajul, în urmă cu un deceniu.

Doar 16% dintre casele listate anul trecut au fost accesibile pentru o gospodărie americană tipică, potrivit agenţiei de brokeraj imobiliar Redfin Corp. Şi ca şi cum preţul mediu record de 433.558 de dolari pentru o locuinţă nu era suficient de rău, costurile de asigurare şi impozitele pe proprietate au crescut şi ele.

Situaţia este atât de gravă, încât toţi, de la economişti de renume până la cei mai importanţi lideri ai ţării – inclusiv preşedintele Joe Biden şi secretarul Trezoreriei Janet Yellen – au deplâns faptul că piaţa este „aproape imposibilă de acceesat” pentru unii cumpărători de case.

„A deţine o casă este un simbol al statutului. Dar odată ce un simbol de statut devine atât de scump, oamenii încep să îl respingă Deţinerea unei case devine mai puţin un vis al clasei de mijloc şi mai mult un vis aspiraţional care vine cu o avere peste medie”a declarat economistul-şef al Redfin, Daryl Fairweather. „

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău