Probleme pe piața muncii în toată lumea. Marea Demisioneală din SUA vs Marea Covideală din Marea Britanie

06 Ian. 2022, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Ian. 2022, 10:28 // Actual //  MD Bani

În Statele Unite, oamenii continuă să-şi părăsească în masă locurile de muncă, 4,5 milioane luând o astfel de decizie în luna noiembrie, în timp ce în Marea Britanie un număr în creştere de angajaţi rămân acasă pe fondul creşterii cazurilor de îmbolnăvire cu noua tulpină de coronavirus, omicron, scrie ZF.

Un număr record de 4,5 milioane de americani şi-au părăsit locurile de muncă în noiembrie, rata demisiilor atingând 3%, egală cu maximul din septembrie, scrie CNN.

Muncitorii cu cea mai ridicată probabilitate de a-şi părăsi locurile de muncă provin din industria ospitalităţii, cât şi din cea a sănătăţii. Numărele s-au aflat în creştere şi în sectorul transporturilor, logisticii şi utilităţilor. Tendinţa de a demisiona este însă semn de încredere şi o dovadă în plus că piaţa locurilor de muncă din SUA îşi revine în forţă de pe urma recesiunii de anul trecut. Muncitorii au încredere că pot găsi rapid un loc de muncă nou şi poate mai bun. În Marea Britanie, firmele se confruntă cu un număr „imposibil“ de absenţe din cauza îmbolnăvirilor cu coronavirus, potrivit Bloomberg.

Cu numărul îmbolnăvirilor urcând la aproximativ 200.000 pe zi odată cu răspândirea în forţă a tul­pinii omicron, spi­talele, restau­ran­tele, operatorii de trans­port şi retailerii se confruntă cu niveluri acute ale absenţelor în rândul angajaţilor.

Sistemul naţional de sănătate este sub presiune crescândă. Mat­thew Taylor, CEO al NHS Confe­deration, care reprezintă angajaţii din sector, a declarat recent că amploarea absenţelor este pe cale să „devină aproape imposibil“ de gestionat.

Multe companii fac apel la guvern să reducă perioada de izolare pentru cei testaţi pozitiv la cinci zile.

Guvernul a cerut managerilor din sectorul public să-şi testeze planurile de urgenţă pentru cel mai sumbru scenariu, ce priveşte absenţa a 25% din angajaţi, ca parte a eforturilor de diminuare a perturbărilor provocate de creşterea puternică a infectărilor cu omicron, notează BBC.

Există temeri că absenţele angajaţilor au devenit o problemă la fel de mare ca şi coronavirusul în sine, potrivit The Telegraph.

Absenţele nu puteau veni într-o perioadă mai proastă pentru firmele britanice care se confruntă deja cu penurii de forţă de muncă pe fondul plecării muncitorilor din statele est-europene.

Regulile de testare covid ar putea fi relaxate pentru diminuarea penuriilor de angajaţi provocare de omicron, scrie The Independent.

Realitatea Live

18 Feb. 2025, 18:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 18:09 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat că i-a propus doamnei președinte Maia Sandu numirea lui Dorin Junghietu în funcția de ministru al Energiei. Junghietu, expert în domeniul gazelor și energiei, cu o experiență internațională de peste 16 ani în coordonarea proiectelor majore din sectorul energetic, va avea o responsabilitate semnificativă în gestionarea acestui domeniu strategic al țării.

Principalele priorități ale noului ministru până la sfârșitul anului vor include întărirea securității energetice a Moldovei, pentru a asigura stabilitatea și previzibilitatea în livrarea gazelor și energiei electrice, precum și obținerea celor mai avantajoase tarife. De asemenea, Junghietu va avea sarcina de a face ordine în sectorul energetic și de a accelera proiectele investiționale, în special cele din domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. Un obiectiv important va fi finalizarea la termen a liniei Vulcănești-Chișinău.

Dorin Junghietu a câștigat în toamna acestui an concursul pentru funcția de președinte al Consiliului de administrație Moldovagaz, însă, până în prezent, Gazprom nu a aprobat această schimbare. În acest context, premierul Recean a subliniat că este mai benefic pentru țară ca Junghietu să își pună experiența în slujba funcției de ministru al Energiei.

Conform informațiilor de pe LinkedIn, Dorin Junghietu are 37 de ani și a studiat în domeniul petrolului și gazelor. În prezent, el lucrează în Kazahstan ca manager de lucrări de punere în funcțiune și finalizare a proiectelor la compania „SICIM Kazakhstan”, o filială a companiei italiene Sicim, specializată în construcția de conducte.J

unghietu a lucrat câțiva ani la compania australiană Worley, specializată în servicii de inginerie profesionistă, și are experiență în cadrul Saudi Aramco și la rafinăria Petrotel Lukoil din România.