VIDEO Carieră la 20 de ani, cu familie și copii? Sfaturile unui consultant în dezvoltare personală

06 Ian. 2022, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Ian. 2022, 11:56 // Actual //  bani.md

Vrem să avansăm în carieră, dar am vrea și o familie și copii. Dilema multor tineri care se află la început de drum. Când luăm o astfel de decizie care ne poate schimba viața trebuie luate în considerare câteva aspecte esențiale, pentru a evita regretele de mai târziu. Primul pas, o listă a ceea ce avem nevoie plus o listă a ceea ce ne dorim, dar nu este doar așa de simplu.

Stela Toderașcu este „coach pentru dezvoltarea carierei și dezvoltare personală” și a vorbit pentru G4Media/ENTR în primul rând din proprie experiență.

Ea și-a povestit experiența cu primul copil – în perioada studenției; experiență grea dar și cu avantaje; comparativ apoi, despre decizia de a naște al doilea copil la 40 de ani.

Tinerilor le recomand să se gândească la ierarhia nevoilor proprii: dacă prima nevoie este siguranța financiară, le va fi greu să se focuseze și pe rolul de părinte și pe a aduce un venit sustenabil pentru întreaga familie”, spune aceasta.

În ceea ce privește rolul de mamă, trebuie gândit foarte bine, fiindcă:

la o vârstă fragedă ai și alte nevoi: ai nevoie de expunere socială, ai prieteni cu care vrei să te vezi. Ai nevoie să-ți împarți timpul de 100% în mai multe bucăți: cât la sută ești mamă, cât la sută ești prietenă, cât la sută ești femeie, soție; cât la sută ești profesionist. Și când le aduni și îți dai seama că nu îți ajung orele din zi să le faci pe toate, poți să ajungi la o frustrare, care după aceea se reflectă urât, ori asupra vieții profesionale, ori personale. Și atunci este foarte important când facem această alegere să o facem asumat, să ne gândim foarte bine cât timp putem aloca pentru fiecare rol. Viața de părinte este extraordinară și copiii ne aduc bucurii enorme dar vin și cu o responsabilitate foarte mare”, a spus Stela Toderașcu.

Tot ea mai subliniază că decizia de a avea copii trebuie asumată și susținută de ambii parteneri, tocmai pentru a fi împărțite apoi, în mod sănătos pentru întreaga familie, sarcinile și responsabilitățile.

Realitatea Live

18 Feb. 2025, 18:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 18:09 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat că i-a propus doamnei președinte Maia Sandu numirea lui Dorin Junghietu în funcția de ministru al Energiei. Junghietu, expert în domeniul gazelor și energiei, cu o experiență internațională de peste 16 ani în coordonarea proiectelor majore din sectorul energetic, va avea o responsabilitate semnificativă în gestionarea acestui domeniu strategic al țării.

Principalele priorități ale noului ministru până la sfârșitul anului vor include întărirea securității energetice a Moldovei, pentru a asigura stabilitatea și previzibilitatea în livrarea gazelor și energiei electrice, precum și obținerea celor mai avantajoase tarife. De asemenea, Junghietu va avea sarcina de a face ordine în sectorul energetic și de a accelera proiectele investiționale, în special cele din domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. Un obiectiv important va fi finalizarea la termen a liniei Vulcănești-Chișinău.

Dorin Junghietu a câștigat în toamna acestui an concursul pentru funcția de președinte al Consiliului de administrație Moldovagaz, însă, până în prezent, Gazprom nu a aprobat această schimbare. În acest context, premierul Recean a subliniat că este mai benefic pentru țară ca Junghietu să își pună experiența în slujba funcției de ministru al Energiei.

Conform informațiilor de pe LinkedIn, Dorin Junghietu are 37 de ani și a studiat în domeniul petrolului și gazelor. În prezent, el lucrează în Kazahstan ca manager de lucrări de punere în funcțiune și finalizare a proiectelor la compania „SICIM Kazakhstan”, o filială a companiei italiene Sicim, specializată în construcția de conducte.J

unghietu a lucrat câțiva ani la compania australiană Worley, specializată în servicii de inginerie profesionistă, și are experiență în cadrul Saudi Aramco și la rafinăria Petrotel Lukoil din România.