‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 2 iunie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCe va fi cu prețul gazelor în 2022 - prognoze

Ce va fi cu prețul gazelor în 2022 – prognoze

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au scăzut în ultima zi a anului 2021, pentru a zecea zi consecutiv, pe fondul vremii calde pentru această perioadă a anului și a livrărilor americane de gaze lichefiate.

Aceasta dă speranță că trendul se va schimba în direcţia unor preţuri mai mici la metan.

Potrivit Mold-street, pe 31 decembrie 2021, la hub-ul de gaze din Ţările de Jos cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut până la 70 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel înregistrat după data de 10 noiembrie.

Prețurile scad, dar se mențin înalte

Recalculat în dolari pe mia de metri cubi, așa cum achită Republica Moldova, apoi prețul stabilit în ultima zi a anului 2021 a fost de peste 830 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Deși este două ori și ceva mai mic decât a fost pe 21 decembrie 2021, când cotațiile au ajuns apogeul, acest tarif este cu 550% mai mare decât era la începutul anului trecut.

Totodată, de abia ne aflăm în a doua lună de iarnă și gerurile pot să revină, iar în condițiile unui deficit de gaze în Europa, prețurile spot pot crește din nou.

‹ adv ›

De notat că cotaţiile futures la hub-ul din Olanda, care formează preţurile spot în Europa, au crescut constant în primele trei săptămâni ale lunii decembrie şi au ajuns pe 21 decembrie 2021 la cotația maximă de 180 de euro pentru un Megawatt-oră (circa 2.150 de dolari pentru o mie de metri cubi).

Pentru comparație, în ianuarie 2021 preţurile spot la gaze erau de 10 ori mai mici.

Reducerea prețurilor spot, la finele anului trecut, dau speranță că prețul metanului importat de Moldovagaz de la Gazprom nu va crește atât de mult încât să necesite o nouă majorare de tarife. Totuși, riscurile se mențin.

‹ adv ›

Prognoze privind prețul gazelor

Economiștii de la German Economic Team au estimat că prețul de import poate trece în lunile ianuarie-februarie 2022 de nivelul de 660 de dolari pentru o mie de metri cubi, ca apoi să scadă în luna mai la 500 de dolari.

Atât reprezentanţii autorităților locale, cât şi cei de la Moldovagaz susțin că monitorizează evoluţiile preţurilor de la bursă. Potrivit lor, sunt șanse minime ca în viitorul apropiat prețul să scadă.

Asta chiar dacă prognoza de preț pentru 14 luni, incluse în tariful actual este de 430 de dolari pentru o mie de metri cubi. 

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că nu crede că tariful la gaz va mai scădea în următoarea perioadă, dar evită să facă prognoze privind o posibilă creştere.

„Prognoza făcută este de 430 dolari pentru o mie de metri cubi pe următoarele 14 luni, dar urmează să vedem ce se va întampla la burse. În decembrie am avut noi recorduri de prețuri. Sperăm să nu fie creșteri și să nu fie necesar de a revedea aceste calcule”, a declarat preşedintele Moldovagaz într-un interviu oferit Unimedia.

Amintim că, Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a aprobat, la finele lunii decembrie 2021, noi preţuri la gaze cu o reducere nesemnificativă sub un procent, faţă cele provizorii din noiembrie-decembrie 2021.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›