Expert economic: Leul moldovenesc a finalizat anul cu 3,1% mai puternic decât la început

31 Dec. 2021, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Dec. 2021, 11:01 // Actual //  MD Bani

„În ultima săptămâna a lui 2021 leul moldovenesc este cu 3,1% mai puternic față de principalele 10 valute ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei, care formează coșul valutar IVM-10”. Aceasta afirmă expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, anul acesta, adică 2021, leul a avut un comportament stabil și variația maximă a fost de doar 6,4%, de la cel mai scăzut nivel înregistrat în aprilie-mai (-2,4%), până la cel mai ridicat nivel înregistrat la început de decembrie (+4,0%). Prima jumătate de an s-a caracterizat cu o fluctuație minoră cu o ușoară înclinație spre depreciere. În a doua jumătate a anului leul moldovenesc s-a apreciat ușor, iar în prezent înregistrează o ușoară tendință de depreciere. Toate aceste fluctuații au avut loc în contextul unui curs valutar stabil.

„Cel mai mult leul moldovenesc în 2021 s-a apreciat față de lira turcească (+37,9%), cea ce este determinat de criza cu care se confruntă lira turcă în această perioadă. Față de restul valutelor, leul moldovenesc în 2021 a echilibrat evoluțiile din 2020. Leul moldovenesc s-a apreciat față de Euro (+4,8%), iar față de USD s-a depreciat (-3,3%). Această evoluție în cea mai mare parte este determinată de factorii externi și de deprecierea Euro față de USD pe piețele internaționale. Deprecierea leului față de hrivna ucraineană (-7,4%), rubla belarusă (-5,6%) și rubla rusească (-3,9%) de fapt este o ușoară recuperare a acestor valute după o depreciere puternică din 2020.”

Comparând anul 2020 și 2021, expertul menționează că, în 2020, valutele au avut un comportament diferit, cele din țările dezvoltate, Zona Euro și UE s-au apreciat puternic față de USD, iar valutele regionale din țările în curs de dezvoltare s-au depreciat puternic față de USD. Leul moldovenesc a echilibrat între aceste două procese absolut diferite.

În 2021, am înregistrat o tendință inversă, Euro și valutele din UE s-au depreciat față de USD, iar valutele țărilor în curs de dezvoltare, din contra s-au întărit față de USD, recuperând o parte din căderea din 2020.

Leul moldovenesc a început anul cu 17,2 Lei/USD și la finalizat cu 17,51 Lei/USD o depreciere de 31 bani. Față de Euro leul a început anul cu 21,12 Lei/EURO, iar la final e an avem curul 20,33 Lei/EURO, a apreciere de 79 bani. Deci față de coșul valutar EURO&USD leul în prezent este cu 2,7% mai puternic decât la început de an. Menținerea unui leu stabil/puternic, permite diminuarea efectelor inflaționiste, care în acest an a lovit foarte puternic întreg mapamond și evident Moldova.

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!