Companiile turistice, „sufocate” de imposibilitatea de a rambursa 660 mii de euro: Moratoriul, în stand by

27 Dec. 2021, 10:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
27 Dec. 2021, 10:47 // Bani și Afaceri //  bani.md

Asociaţia Naţională a Agenţilor Economici de Turism (ANAT) se arată nedumerită că proiectul de lege cu prelungirea moratoriului până la 30 septembrie 2022 nu a fost votat în lectura a doua. „Acest lucru va duce la falimentul mai multor companii turistice, în condițiile în care nu vor putea rambursa banii clienților”, a declarat într-o conferință de presă Ana Colța, președintele ANAT.

Colța se arată nedumerită de votul în doar o lectură a moratoriului pentru companiile turistice, care urmează să ramburseze costurile pentru foile turistice achiziționate de moldoveni.

Nu am înțeles de ce proiectul nu a fost votat în lectura a doua așa cum era preconizat. Suntem confuzi. În caz că legea nu va fi votată în lectura a doua până la sfârșitul anului, agenți economici din turism vor fi nevoiți să muncească pentru avocați și judecăți, iar o poarte vor falimenta. Or, în prezent nu au cum să ramburseze avansurile clienților”, a punctat Colța.

Potrivit președintei ANAT, răgazul până la 30 septembrie 2020 ar permite operatorilor turistici locali să poarte negocieri cu grecii, care se arată deschiși în găsirea unei soluții.

În anul 2020 operatorii turistici din Republica Moldova au transferat 1,1 mil. euro operatorului din Grecia, Mouzenidis Travel, care deține 70% din turismul pentru această destinație. Urmare a situației pandemice, dar și a dificultăților financiare în care s-a pomenit Mouzenidis Travel, companiile turistice au fost nevoite să ramburseze costul foilor turistice. Or, până în prezent, doar 40% din suma de 1,1 mil. de euro a fost rambursată.

Deputații au votat, în data de 23 decemebrie, prelungirea moratoriului pentru companiile turistice, care urmează să ramburseze costurile pentru foile turistice achiziționate de moldoveni. Însă proiectul a trecut doar de priima lectură.

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!