Într-un oraș vor fi instalate peste 10 mii de camere video. Cetățenii vor fi urmăriți pentru a combate pandemia

27 Dec. 2021, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Dec. 2021, 12:23 // Actual //  MD Bani

În ianuarie 2022, Coreea de Sud va implementa un sistem unic în lume, bazat pe Inteligență Artificială, pentru a identifica rapid cazurile de COVID. Sistemul va folosi recunoașterea facială pentru a stabili dacă o persoană infectată a purtat mască și cu cine a intrat în contact. Proiectul-pilot va fi implementat în Bucheon, Coreea de Sud, un oraș aflat la 25 km de capitala Seul, cu peste 800 de mii de locuitori.

În total vor fi instalate 10.820 camere de supraveghere. Pentru acest proiect, autoritățile din Bucheon vor primi 1,3 milioane dolari.

Așa, în doar câteva minute, poate fi reconstituit traseul unei persoane infectate, se poate verifica dacă a purtat mască sau nu și, în plus, poate fi făcută ușor o listă cu persoanele cu care cel infectat a intrat în contact. Proiectul, pus la punct de Ministerul Științei și Technologiei, are 110 pagini și a ajuns, integral, în posesia jurnaliștilor de la Reuters. Sursa? Un parlamentar care se opune acestei inițiative, care va ușura mult munca celor care fac anchete epidemiologice, dar va ciunti serios intimitatea cetățenilor.

Un Big Brother anunțat ca fiind cu scop exclusiv sanitar, dar a cărui utilizare nu poate garanta nimeni că nu va afecta intimitatea cetățenilor și că, în timp, nu-și poate modifica scopul pentru care a fost creat. Orașul în care va fi implementată tehnologia are peste 800 de mii de locuitori și, în anumite cazuri, stabilirea tuturor contacților unei persoane infectate este aproape imposibilă.

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!