Criza petrolului: Japonia se alătură planului SUA pentru combaterea creşterii preţurilor prin vânzările din reserve

27 Dec. 2021, 12:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2021, 12:48 // Actual //  bani.md

Japonia va vinde petrol din rezerva sa strategică, alăturându-se unei iniţiative coordonate de SUA destinate eliberării de petrol pe piaţă în încercarea de a contracara tendinţa de creştere a preţurilor, transmite Bloomberg.

Ministerul nipon al Industriei a informat luni că în data de 9 februarie va organiza o licitaţie pentru vânzarea a 628.980 de barili de petrol din rezerva naţională. Petrolul va fi pus la dispoziţia ofertantului câştigător în data de 20 martie. Măsura face parte din planul autorităţilor japoneze de a vinde petrol în coordonare cu alte mari ţări consumatoare şi este posibil să urmeze şi alte vânzări, a declarat un oficial din cadrul Ministerului Industriei.

Administraţia Biden a fost cea care a demarat acest program la finele lunii noiembrie când a anunţat că va pune pe piaţă 50 de milioane de barili din rezerva strategică. Autorităţile din Coreea de Sud au anunţat şi ele săptămâna trecută că vor elibera petrol şi produse petroliere din rezerva strategică în luna ianuarie, însă alte state mari consumatoare care sunt incluse în acest efort coordonat (China şi India) nu au anunţat încă operaţiuni de acest fel, scrie Agerpres.

Preţul mondial al petrolului a scăzut cu peste cinci dolari per baril de la anunţarea planului de eliberare de ţiţei din rezervele strategice iar luni barilul de petrol Brent era cotat la 76 de dolari.

Decizia SUA de a-şi coordona acţiunile împreună cu alţi mari consumatori pentru scoaterea de petrol din rezervele strategice, după ce statele OPEC+ au respins solicitările de a-şi majora producţia, reprezintă o victorie diplomatică pentru SUA şi o provocare la controlul pe care îl exercită Arabia Saudită, Rusia şi alţi producători din OPEC+ asupra pieţei ţiţeiului.Cu toate acestea, analiştii avertizează că încercarea SUA de a pune presiune asupra ţărilor producătoare de petrol nu este una lipsită de riscuri deoarece OPEC+ ar putea să răspundă prin anularea planurilor destinate majorării propriei lor producţii.

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!