(VIDEO) Care este rolul Băncii Naționale a Moldovei?

27 Dec. 2021, 14:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
27 Dec. 2021, 14:04 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

V-ați întrebat vreodată cine emite banii sau cine are grijă de menținerea stabilității prețurilor? Cine supraveghează băncile comerciale sau cine ia anumite decizii în sprijinul economiei?

În cazul în care nu ai știut, acesta este rolul Băncii Naționale a Moldovei.

În primul rând, banca centrală are misiunea să asigure și să mențină stabilitatea prețurilor. La fel, are grijă ca băncile comerciale să fie transparente și să ofere servicii de calitate consumatorilor, dar și ca sistemul național de plăți să se dezvolte. Alături de aceste și alte atribuții, Banca Centrală gestionează și rezervele valutare ale statului, în mai multe scopuri spre binele cetățenilor. De exemplu, dacă apare o criză să poată gestiona stabilitatea financiară a țării. Așadar, pentru ca aceste procese să meargă bine, Banca Națională este o autoritate independentă a statului.

Doriți să puteți lua decizii financiare corecte? Urmăriți campania de educație financiară a Băncii Naționale a Moldovei!

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!