Anunț important de la SFS! 30 decembrie 2021, ultima zi operațională pentru încasări și plăți bugetare

27 Dec. 2021, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Dec. 2021, 16:05 // Actual //  MD Bani

Serviciul Fiscal de Stat informează despre faptul că data de 30 decembrie 2021 este ultima zi operațională pentru încasări și plăți bugetare. În ultima zi lucrătoare a anului bugetar nu se efectuează operațiuni de încasări şi plăţi, ci doar operațiuni interne şi de încheiere a anului bugetar.

Astfel, în vederea evitării situațiilor imprevizibile, autoritatea fiscală recomandă efectuarea plăților la Bugetul Public Național în anul 2021 pînă la 30 decembrie 2021.

Potrivit legislației în vigoare, persoana trasă la răspundere pentru încălcare fiscală poate beneficia de o reducere cu 50% a amenzilor aplicate dacă achită în termen de 3 zile lucrătoare de la data înmânării deciziei asupra cazului de încălcare fiscală, sumelor calculate suplimentar spre plată la buget sau stinge obligaţia fiscală prin compensare.

În cazul aplicării sancțiunii contravenționale, contravenientul achită jumătate din amenda aplicată în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data aducerii la cunoștință a deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale.

Totodată, în funcție de caz, pentru a beneficia de reducerea cu 50% a amenzilor aplicate la data de 31 decembrie 2021, achitarea acestora poate fi efectuată în următoarele 3 zile lucrătoare.

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!