TOP 5 cele mai așteptate mașini electrice din 2022

27 Dec. 2021, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
27 Dec. 2021, 18:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În acest moment este aproape clar faptul că mașinile electrice reprezintă viitorul transporturilor. Sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător decât cele tradiționale, mai ușor de condus, mai fiabile și mai agile.

Deși avem deja parte de o ofertă bogată pe piața de mașini electrice – care include modele remarcabile precum Tesla Model S, Rivian R1T sau Lucid Air – există câteva vehicule impresionante care nu au intrat încă pe liniile de producție. Unul dintre acestea este pickup-ul Tesla Cybertruck.

Un alt model mult așteptat este SUV-ul Fisker Ocean, creat de familia de miliardari care vrea să detroneze Tesla lui Elon Musk.

5. Ford F-150 Lightning

Poate că în Europa sau în România acest model nu este foarte cunoscut, dar în America Ford F-150 este cel mai bine vândut pickup truck. Lansarea de anul viitor a unui model electric cu preț accesibil are potențialul de a accelera semnificativ adopția vehiculelor electrice în SUA, cea mai mare economie a lumii.

4. Kia EV6

Compania din Coreea de Sud produce deja unele dintre cele mai apreciate vehicule electrice ale momentului. Mulți dintre cei care au testat EV6 au spus că mașina este aproape perfectă. Modelul va ajunge la clienți anul viitor, cu o autonomie foarte bună, de peste 500 de km. Nu va fi, însă, un automobil cu preț accesibil. Cel mai ieftin model va costa 45.000 de dolari.

3. Fisker Ocean

Acesta va fi unul dintre cele mai interesante SUV-uri electrice din 2022. O companie de ride-hailing a comandat deja câteva sute de unități. În Europa, Ocean va fi construit de gigantul canadian din industria componentelor auto Magna. Modelul are o autonomie de peste 400 de km, iar cea mai ieftină versiune va costa 37.500 de dolari.

2. Volkswagen ID.5

Mulți cred că anul viitor Volkswagen va ajunge numărul unu pe piața mașinilor electrice, detronând Tesla. Compania germană a lansat deja câteva modele de mare succes, printre care ID.3 și ID.4. Anul viitor va debuta pe piață ID.5, un nou SUV-coupe care va fi disponibil inclusiv într-o versiune sport, GTX. Nu cunoaștem foarte multe detalii despre noul model. Știm, de exemplu, că șoferii vor beneficia de o autonomie de 100 km ținând mașina conectată la un încărcător rapid doar 7 minute.

1. Tesla Cybertruck

Deși are un design neobișnuit, Tesla Cybertruck a atras foarte mult interes. În acest moment există precomenzi în valoare, atenție!, de 80 de miliarde de dolari pentru vehicul. Pickup-ul futurist ar trebui să ajungă la primii clienți anul viitor, după o serie de amânări. Chiar dacă este un model atât de așteptat, nu știm exact cum vor arăta versiunile care vor fi disponibile. Tesla a testat modele capabile să vireze cu toate roțile și chiar unul cu un mod „crab”, pe care l-am văzut prima dată la Hummer EV. Prețurile vor începe de la 40.000 de dolari pentru versiunea cu tracțiune doar pe spate.

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!