„Chiar nu vă e frică de Dumnezeu?”. Ceban dă asigurări că în Chișinău nu s-au administrat vaccinuri expirate: Ne-au dat niște loturi la limită, dar le-am refuzat

În Chișinău nu au fost administrate vaccinuri contra Covid-19, cu termenul expirat. Despre aceasta a declarat primarul general al capitalei, Ion Ceban. „Anunț cu toată responsabilitatea și fermitatea că în Chișinău nu s-au administrat doze de vaccin cu terment depășit!”, a spus edilul în cadrul ședinței săptămânale.

Foto: UNIMEDIA

„Nu mai vorbesc de prostia Ministerului Sănătății. Eu mă întreb da chiar nu vă este frică de Dumnezeu? Toți tac dragă. Săptămâna trecută toată opinia publică a fost bulversată de raportul prezentat de Curtea de Conturi cu referire la procesul de vaccinare. Unde sunt dragă toți experții de pe Facebook care de dimineață până seara scriau și scriau, toată lumea tace. În raport au fost vizate prin verificarea activității și 3 Asociații Medicale Teritoriale din municipiu. Imediat după ședința Curții de Conturi ne-am sesizat. Imediat dupa ședința Curții de Conturi și prezentarea raportului, ne-am sesizat și am dispus verificarea unor supoziții din raport. La fel am convocat în ședință tot personalul medical responsabil de managementul procesului de vaccinare. Concluziile sunt următoarele: Anunț cu toată responsabilitatea și fermitatea că în Chișinău nu s-au administrat doze de vaccin cu terment depășit!

Anume noi, în municipiu, am prioritizat procesul de vaccinare: am investit enorm în infrastructura de vaccinare - am investit mult mai mult decât au investit autoritățile centrale și Ministerul Sănătății. - 70 puncte de vaccinare au fost organizate, primul și unicul Centru de vaccinare (centrul municipal), 2 puncte mobile (autobuz și troleibuz), echipe mobile pentru vaccinare la domiciliu. Am organizat, anume în municipiu, cele mai multe și cele mai eficiente Maratoane de vaccinare; am implicat exemplar cele mai multe resurse umane medicale pentru vaccinare.
În municipiul Chișinău am folosit, în premiera pe țară o platforma IT digitală (Registrul Covid-19 Chișinău, numită și platforma JIRA) pentru urmărirea la distanță a pacienților aflați la tratament cu Covid la domiciliu”, a declarat Ion Ceban.

Mai mult ca atât, edilul a venit și cu un exemplu. Potrivit lui, Ministerul Sănătății la 17 noiembrie a transmis capitalei un lot de 1000 doze de vaccin Johnson&Johnson termenul căruia expira în 2 zile, iar Direcția generală Sănătate a refuzat recepționarea acelui lot.

„Apropo, am propus această platformă pentru utilizare și Ministerului Sănătății la nivel național (cu licență gratuită) - dânșii au refuzat…Referitor la administrarea dozelor de vaccin cu termenul expirat: Noi nu am admis așa ceva! Specialiștii din municipiu pot veni și cu un exemplu, caz concret când Ministerul Sănătății, la data de 17 noiembrie a.c., ne-a transmis pentru Chișinău un lot de 1000 doze de vaccin Johnson&Johnson termenul căruia expira în 2 zile!

Direcția generală Sănătate a refuzat recepționarea acelui lot și a informat toate instituțiile de asistență medicală primară din municipiu despre tentativa de a transmite acel lot. Apare intrebarea logică - ce a facut Ministerul cu acel lot de 1000 doze? La decontat sau ce s-a întâmplat? Ministerul a prezentat date cu asemenea informații că au fost unele vaccinuri expirate și ce s-a făcut cu ele?? Pentru aceste fapte sunt organele competente care trebuie să verifice aceste informații și să vină cu reacții și constatării publice pe subiect. Noi, în municipiu, cu toată fermitatea și ireversibil, vom depune toate eforturile pentru sporirea ratei de vaccinare!”, a menționat Ceban.

Ministerul Sănătății a venit cu noi precizări privind raportul prezentat de Curtea de Conturi care se referă la administrarea dozelor de vaccin împotriva Covid-19 expirate. Instituția anunță că a fost instituită o comisie de anchetă, care se va deplasa și va supune verificării corectitudinea administrării vaccinurilor în instituțiile medico-sanitare și centrele de vaccinare la care se referă raportul.

Peste 7.000 de doze de vaccin cu termenul expirat au fost administrate cetățenilor Republicii Moldova, iar peste 11.000 de doze, costul cărora este de circa 1,5 milioane de lei, au dispărut fără urmă. Informațiile au ieșit la iveală în urma unui audit efectuat de Curtea de Conturi.

Ministerul Sănătății dezminte constatările Curții de Conturi privind numărul de doze de vaccin cu termenul expirat administrate cetățenilor țării, dar și numărul dozelor, costul cărora este de circa 1,5 milioane de lei, care ar fi dispărut fără urmă. Instituția afirmă că „respectarea cerințelor privind administrarea vaccinurilor în termen valabil este o prioritate și este monitorizată atât de instituțiile medico-sanitare care realizează vaccinarea, cât și de ANSP”.

„Viața moldovenilor, pusă în pericol! Banul public, irosit și furat!” Aceasta este reacția Marianei Durleșteanu, lidera Partidului Legii și Dreptății și fosta candidată la funcția de premier, după ce Curtea de Conturi a descoperit, în urma unui audit, că peste 7 000 de doze de vaccin au fost administrate moldovenilor având termenul de valabilitate expirat, iar alte peste 11 000 de doze de vaccin, în valoare de circa 1,5 milioane de lei, au dispărut fără urmă.

Curtea de Conturi a venit cu noi precizări cu referire la constatările auditului privind vaccinarea anti-Covid. Instituția menționează că în cadrul auditului a fost evaluat întreg procesul de vaccinare: recepționarea, repartizarea și înregistrarea administrării vaccinurilor. Astfel, potrivit datelor din SIA Registru, s-a constat că, doza II în cele 6,8 mii de cazuri, a fost administrată după expirarea termenului de valabilitate a vaccinului.


Pub