Spînu „bate șaua” să se priceapă ANTA: Nu vom admite nici un fel de jocuri, interese și înțelegeri pe la spate

18 Dec. 2021, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Dec. 2021, 13:27 // Actual //  bani.md

Comisia CEMT a reexaminat lista operatorilor de transport rutier, cărora li s-au repartizat autorizații CEMT restricţionate, susține ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, care s-a arătat nemulțumit de felul în care Comisia din cadrul ANTA a repartizat autorizaţiile multilaterale CEMT valabile pentru perioada anului 2022.

Potrivit lui, pentru a putea obține autorizații, operatorul de transport rutier trebuie să îndeplinească următoarele condiții. Este vorba ca pe parcursul ultimilor 3 ani nu a fost suspendat sau radiat din Registrul operatorilor de transport rutier. Dar și că a efectuat cel puţin 3 curse într-un an calendaristic, pe parcursul ultimilor 3 ani, în una dintre ţările restricţionate pentru care se solicită permisiunea.

În procesul de reexaminare, Comisia CEMT a constatat cu certitudine că unii operatori de transport rutier nu îndeplinesc condițiile prevăzute mai sus. Urmează reevaluarea repartizării autorizaților CEMT restricționate, inclusiv suspendarea procesului de eliberare a acestora.

Nu vom admite nici un fel de jocuri, interese și înțelegeri pe la spate. În acest sens, săptămâna viitoare colegii vor examina în detaliu listele pentru a ne asigura că totul este făcut corect”, a precizat Spînu.

Ministrul Spînu susține că, suplimentar, a solicitat să se facă o anchetă internă la ANTA pentru a se determina care au fost cauzele acestui derapaj. Repet mesajul, opriți-vă. Schimbarea oricum va fi făcută.

Potrivit datelor statistice, cota autorizaţiilor multilaterale CEMT alocată Republicii Moldova de către FIT pentru anul 2022 constituie 1120 autorizaţii CEMT pentru unităţile de transport ”EURO V sigur”, dintre care 110 autorizaţii pe termen scurt şi 456 autorizaţii CEMT anuale pentru unităţile de transport ”EURO VI sigur”, dintre care 36 autorizaţii pe termen scurt.

Autorizaţiile multilaterale CEMT se atribuie Republicii Moldova anual, conform deciziei secretariatului Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport în vederea facilitării transporturilor auto internaţionale de mărfuri şi utilizării mai eficiente a autovehiculelor.

Autorizaţiile multilaterale CEMT sunt eliberate operatorilor de transport rutieri care efectuează curse internaţionale de mărfuri pe teritoriul ţărilor membre ale CEMT, cu unităţi de transport cu masa totală maxima de peste 12 tone şi care corespund normelor tehnice şi de siguranţă pentru categoriile de clasificare corespunzătoare categoriei de CEMT respective.

Realitatea Live

16 Apr. 2025, 12:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 12:47 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a făcut publică o plângere penală depusă la Centrul Național Anticorupție, vizând presupuse acte grave de corupție la compania de stat „Metalferos”. Potrivit documentului, directorul societății, Petru Bondari, este acuzat de abuz de serviciu și implicare într-o schemă frauduloasă care ar fi cauzat delapidări de milioane de lei din bugetul public.

Plângerea a fost formulată de un agent economic care susține că a fost forțat să participe într-o schemă de corupție mascată printr-un contract comercial aparent legal. Potrivit reclamației, conducerea Metalferos ar fi propus extinderea obiectului contractului prin implicarea unor terți – persoane fizice și o firmă „căpușă” – care ar fi permis extragerea a 600.000 de dolari, sumă care urma să fie direcționată către persoane din conducerea companiei de stat.

„Această sumă urma să fie încasată în mod fraudulos de cineva din cadrul companiei Metalferos, printr-o firmă interpusă. E vorba de o schemă clară de corupție și delapidare a banilor publici”, a declarat Plîngău într-o conferință de presă.

Liderul Platformei DA a afirmat că informația este una de interes național, iar instituțiile statului au fost informate de luni de zile despre aceste fapte, fără a reacționa.

„Am decis să ies public cu această informație deoarece, în ciuda faptului că au fost informate principalele persoane în stat, nu a existat nicio reacție. Lipsa de acțiune din partea organelor de drept este revoltătoare”, a spus Plîngău.

În acest context, președintele Platformei DA cere suspendarea din funcție a directorului Metalferos și inițierea unei anchete oficiale care să elucideze întreaga schemă.

„Este clar că aceste scheme de corupție continuă sub patronajul politic al actualei guvernări. Solicităm ferm ca directorul Metalferos să fie suspendat, iar faptele să fie investigate în mod transparent și profesionist”, a încheiat Dinu Plîngău.

Deocamdată Metalferos nu a venit cu o reacție la acuzațiile lui Plîngău.