„Așadar, așa cum era de așteptat Procurorul suspendat Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu. Evident, că acesta nu va fugi din țară cum unele voci spuneau anterior, aruncând în public tot felul de speculații, ca să justifice acțiunile Consiliului Procurorilor, influențat politic prin membrii guvernării, inclusiv proaspăt demisa ombudsman.
Atât procurorii și cât judecătorii (cazul lui Stoianoglo, excluderea lui Tauber), de frică de viitoarea evaluare a persoanelor din sistemul judiciar, acționează la semnalele politice lansate de PAS/Sandu. Nici nu trebuie ca guvernanții să sune pe cineva; semnalele se transmit atunci când guvernarea promite să scoată din sistem pe cei „pătați”. Cum mulți înțeleg că procesul de evaluare riscă să fie politizat, cei din sistem vor să se asigure că nu nimerea în vizorul politicului.
Pot doar presupune că în contextul agendei externe, politicul de la Chișinău s-a calmat și a amânat sau încetinit presiunea politică indirectă. Ar fi ciudat ca procurorul suspendat să fie sub arest la domiciliu în condiții discutabile, în timp ce președinta Sandu/PAS și susținătorii lor declară la forurile internaționale (Washington, Bruxelles) că ar clădi statul de drept în Moldova.
Că sunt aceste evenimente conectate sau nu este greu de spus, dar ele în mod surprinzător coincid. De la „terapie de șoc” sistemică, guvernarea pare să meargă pe acțiuni mai targetate și sectoriale”, a comentat Cenușă.
Procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Decizia a fost luată astăzi de magistrații Curții de Apel Chișinău.
Măsura de prevenție în arest la domiciliu pe numele lui Stoianoglo a fost prelungită la data de 15 octombrie. Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins atât recursul avocaților cât și a procurorilor.
„Toate dosarele au fost intentate în privința mea și s-a făcut în privința mea o crimă, o crimă directă în privința mea. Astăzi am demonstrat pentru dumneavoastră unele fapte”, a spus acesta.
Anterior, procurorul Victor Furtună a contestat încheierea judecătorului de instrucție care l-a plasat pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în arest la domiciliu.
În aceeași zi cu contestarea lui Furtună, avocații lui Stoianoglo au anunțat că atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia de plasare în arest la domiciliu a Procurorului General suspendat.
Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.
Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.
Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.
Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.
Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.
La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.
Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!