A fost semnat un contract de finanțare cu BEI. Va fi implementat proiectul „Eficiența energetică în Republica Moldova”

08 Dec. 2021, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Dec. 2021, 16:04 // Actual //  MD Bani

Executivul a aprobat astăzi semnarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”. În cadrul proiectului, instituțiile publice de importanță națională și locală, precum spitale, grădinițe, școli ș.a. vor fi reabilitate energetic.

Contractul de finanțare prevede acordarea unui împrumut Republicii Moldova de către BEI, în valoare de 30 milioane euro, în vederea realizării proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”.

Pentru implementarea proiectului, Republica Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 30 milioane euro din partea BEI, un alt împrumut în valoare de 30 milioane euro din partea BERD, un grant în valoare de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene (NIP), precum și un grant în valoare de 500 mii euro din partea Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic („EPTATF”), cu o durată de implementare a proiectului de 4 ani (2022 – 2025).

Conform prevederilor contractului de finanțare, împrumutul din partea BEI va fi acordat în zece tranșe, valoarea minimă a cărora va fi de 1 milion de euro. Pentru rambursarea fiecărei  tranșe se va aplica o perioadă de grație de 5 ani și un termen maxim de 20 de ani de la recepționarea fiecărei tranșe în parte.

Lista instituțiilor spitalicești, de importanță națională, care vor fi incluse în cadrul Proiectului:

• Institutul de Medicină Urgentă;

• Institutul de Cardiologie;

• Institutul de Oncologie;

• Institutul Mamei și Copilului;

• Spitalul Clinic Republican;

• Institutul de Neurologie și Neurochirurgie;

• Centrul Republican de Diagnosticare Medicală;

• Spitalul Clinic Bălți;

• Spitalul Clinic de Psihiatrie;

• Centrul de Recuperare a Persoanelor Vârstnice și cu Dizabilități „SPERANȚA”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, negocierile între RM și BEI pe marginea contractului de finanțare au avut loc pe 8 noiembrie curent, în format de videoconferință.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!