Au primit 4000 EURO pentru organizarea traversării ilegale a frontierei dinspre România spre Moldova. Au fost reținuți

07 Dec. 2021, 10:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2021, 10:20 // Actual //  MD Bani

Luni, 6 decembrie 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul Nord, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate a reținut doi bărbați bănuiți că au facilitat și organizat trecerea ilegală a frontierei de stat, prin postul vamal Leușeni, în schimbul sumei de 4000 euro.

Potrivit informațiilor oferite de PCCOCS, cei doi bărbați au pretins că au influență asupra persoanelor din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, astfel încât persoana solicitantă să intre în țară fără ca să fie înregistrată în baza de date relevantă. Solicitantul era anunțat în căutare într-un dosar penal pentru escrocherie. Astfel, aceștia au primit suma de bani în două tranșe, pentru ca să-i asigure persoanei intrarea nedetectată în țară.

După audierea acestora de către procurorii PCCOCS, oficiul Nord, bănuiții și-au recunoscut vinovăția și colaborează în vederea elucidării tuturor circumstanțelor. Cu referire la solicitant, în privința acestuia va fi pornită urmărirea penală pentru trecerea ilegală a frontierei de stat.

Bănuiții sunt considerați nevinovați, potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, urmare a trimiterii în judecată a dosarului penal de către procurori.

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!