ATENȚIE utilizatori Apple! Dispozitivele AirTags – noua metodă utilizată de hoții de mașini

07 Dec. 2021, 11:52
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2021, 11:52 // Au Bani //  MD Bani

Dispozitivele AirTag de la Apple permit utilizatorilor să își monitorizeze mai ușor cheile sau ghiozdanele, în cazul în care uită unde le-au lăsat sau dacă le pierd. Totuși, aceste dispozitive pot fi folosite și în scopuri mai puțin legale, în mâinile anumitor „utilizatori”. Poliția din Canada a identificat deja cinci cazuri în care mașini scumpe au fost urmărite prin intermediul AirTags pentru a fi apoi furate.

Modul în care AirTags funcționează permit urmărirea de la distanță, în special în zone foarte populate. Aceste dispozitive folosesc rețeaua Find My, care permite oricărui dispozitiv Apple, precum un iPhone, un iPad sau MacBook să raporteze automat poziția fiecărui dispozitiv străin pe care îl întâlnește. Această funcție poate să te ajute să îți găsești telefonul pierdut sau furat, însă hoții de mașini au transformat această funcție pozitivă, într-o nouă metodă de urmărire a țintelor.

Aceștia ascundeau un AirTag în mașina pe care doreau să o fure în parcările publice, iar apoi urmăreau activitatea proprietarului prin intermediul aplicației Find My. Atunci când mașina rămânea pe loc, peste noapte, de exemplu, aceștia puteau să meargă să o fure, știind exact unde se află.

Deși AirTags nu sunt primele astfel de dispozitive de urmărire a locației, rețeaua companiei este una dintre cele mai robuste, întrucât există foarte mulți utilizatori de dispozitive Apple, în special în medii urbane aglomerate. Hoții din Canada acționau în York, o regiune din nordul orașului Toronto.

După lansarea AirTags, Apple a integrat o funcție care promite să atenționeze utilizatorii de dispozitive Apple că sunt urmăriți, în cazul în care există un AirTag străin în apropierea lor pentru mai mult timp. Totuși, este necesară instalarea actualizării iOS 14.5 pentru ca acest mesaj să poată fi afișat. Având în vedere că mulți utilizatori nu s-au grăbit să treacă la iOS 15 la fel ca în trecut, va mai dura o perioadă până când majoritatea utilizatorilor vor putea să identifice AirTag-uri străine care îi urmăresc.

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!