(VIDEO) O companie din Moldova produce energie pe biogaz. Sunt folosite deșeurile comprimate de sfeclă de zahăr

07 Dec. 2021, 12:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2021, 12:26 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania Südzucker Moldova, este lider pe piața de zahăr din Republica Moldova și deține o instalație de biogaz. Totul a fost posibil datorită suportului oferit de Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE). În calitate de materie, sunt folosite deșeurile comprimate de sfeclă de zahăr. Acestea conțin reziduuri organice și de zahăr. Toate acestea constituie materia primă – biomasa, care este folosită pentru producerea biogazului.

„Capacitatea nominală a centralei este de 3,6 mWh, dar producția anuală de energie este influențată de factori precum volumul recoltei procesate, eventualele accidente pe rețeaua electrică, condițiile meteorologice și factorii antropogeni. O parte din energia produsă este utilizată pentru nevoile proprii ale companiei, iar o altă parte este redirecționată către rețelele electrice.  În trecut, aceste deșeuri erau parțial utilizate de către agricultori, iar o parte din masă era îngropată. Acest lucru a creat anumite probleme în ceea ce privește ecologia și efectele de seră. Astăzi, toată această masă este reciclată la fabricile noastre. Biogazul produs este transformat în energie electrică. În plus, obținem și căldură, pe care o folosim în uscarea cerealelor”, a menționat Rostislav Magdei, Director Departamentul de producție, Südzucker Moldova SA.

AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

01 Iun. 2024, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2024, 09:50 // Actual //  Lupu Eduard

Ion Munteanu a depus astăzi jurământul de învestire în funcția de Procuror General al Republicii Moldova. La ceremonie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj ferm despre așteptările pe care le are de la noul procuror general.

„Felicitări, aveți o misiune complicată. Astăzi, din păcate, în justiție se face mai puțin decât se vorbește și a venit timpul să se facă mai multe, mai repede, mai ferm. Și eu și cetățenii așteptăm să se facă dreptate. Cei care au comis acte de corupție și au încălcat legea trebuie să fie sancționați. În justiție și procuratură trebuie să avem oameni onești, profesioniști și care lucrează pentru Republica Moldova,” a declarat Maia Sandu.

În discursul său, președintele a subliniat necesitatea unei justiții eficiente și corecte, accentuând importanța combaterii corupției și a respectării legii. Ion Munteanu preia conducerea Procuraturii Generale într-un moment critic, cu numeroase așteptări din partea autorităților și a cetățenilor privind reformarea și eficientizarea sistemului de justiție din Republica Moldova.

Anterior, au existat informații conform cărora procurorul locuiește într-o casă donată în 2017 de socrii săi, Valentin și Elena Brașovschi. Valentin Brașovschi, socrul procurorului, este fostul administrator al companiei de construcții „Dansicons” SRL, iar familia sa deținea compania „Ideal Construct”, care ulterior a fost transferată la Victor Soltan în 2019.

Ion Munteanu este cel care semnat alături de cei 612 procurori o declarație adresată unor instituții europene în care reclamă „încercările insistente din partea unor politicieni de a modifica în regim alert legislația cu privire la procuratură, astfel încât instituția noastră să fie controlată politic”. Mesajul vine după ce majoritatea parlamentară formată, în vara anului 2019, din PSRM și Blocul ACUM, dar nerecunoscută de PDM și majoritatea instituțiilor statului, au votat câteva modificări la legea cu privire la procuratură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău