(VIDEO) O companie din Moldova produce energie pe biogaz. Sunt folosite deșeurile comprimate de sfeclă de zahăr

07 Dec. 2021, 12:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2021, 12:26 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania Südzucker Moldova, este lider pe piața de zahăr din Republica Moldova și deține o instalație de biogaz. Totul a fost posibil datorită suportului oferit de Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE). În calitate de materie, sunt folosite deșeurile comprimate de sfeclă de zahăr. Acestea conțin reziduuri organice și de zahăr. Toate acestea constituie materia primă – biomasa, care este folosită pentru producerea biogazului.

„Capacitatea nominală a centralei este de 3,6 mWh, dar producția anuală de energie este influențată de factori precum volumul recoltei procesate, eventualele accidente pe rețeaua electrică, condițiile meteorologice și factorii antropogeni. O parte din energia produsă este utilizată pentru nevoile proprii ale companiei, iar o altă parte este redirecționată către rețelele electrice.  În trecut, aceste deșeuri erau parțial utilizate de către agricultori, iar o parte din masă era îngropată. Acest lucru a creat anumite probleme în ceea ce privește ecologia și efectele de seră. Astăzi, toată această masă este reciclată la fabricile noastre. Biogazul produs este transformat în energie electrică. În plus, obținem și căldură, pe care o folosim în uscarea cerealelor”, a menționat Rostislav Magdei, Director Departamentul de producție, Südzucker Moldova SA.

AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!