UE susține agricultorii autohtoni în producerea materialului semincer certificat ecologic. „De la sămânță la raft”

07 Dec. 2021, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2021, 14:35 // Actual //  MD Bani

În Republica Moldova a fost lansat, luni, 6 decembrie curent, proiectul agricol „EcoSeeds LuMo – De la sămânță la raft” ce are ca scop susținerea agricultorilor autohtoni în producerea materialului semincer certificat ecologic. Astfel, un grup de agricultori din Republica Moldova va beneficia de instruiri și schimb de experiență în domeniul producerii materialului semincer certificat ecologic.

Proiectul a fost lansat cu susținerea Uniunii Europene. „EcoSeeds LuMo – De la sămânță la raft” este dezvoltat între Institutul de Biologie și Agricultură din Luxemburg și Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare Moldova, în cadrul programului EU4 Business.

„Ne dorim ca prin intermediul proiectului „De la sămânță la raft”, producătorii agricoli să realizeze vizite, cercetări, schimburi de experiență și să identifice alternative privind aplicarea unor tehnici mai sustenabile pentru obținerea calității materialului semincer”, a subliniat ministrul Viorel GHERCIU.

Activitățile proiectului vor fi desfășurate până în luna februarie 2022 și sunt focusate pe dezvoltarea plantelor din familia Solanaceelor, în special a cartofului. La fel, proiectul prevede organizarea seminarelor cu participarea unor echipe de experți internaționali și de agricultori din țara noastră, pentru a prelua experiența de cultivare, distribuție, logistică și de marketing a fermierilor din Luxemburg, precum și de a identifica tehnici de adaptare a culturilor la secetă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

În Republica Moldova, bazele cadrului legislativ – normativ au fost puse odată cu adoptarea Legii nr. 115 din 09.06.2005 cu privire la producția agroalimentară ecologică, urmată de un şir de acte normative. Ulterior, odată cu aprobarea Legii 115 în țara noastră, a fost introdus controlul privat al agriculturii ecologice, astfel, producția agroalimentară ecologică este certificată de un organism de inspecție și certificare acreditat în sistemul EN 17065 şi recunoscut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Realitatea Live

02 Iun. 2024, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2024, 10:28 // Actual //  Lupu Eduard

Ion Munteanu, procurorul învestit în funcție în data de 1 iuie, și-a prezentat prioritățile imediat după depunerea jurământului, în prezența președintelui Maia Sandu. Munteanu a declarat că va pune accent pe dosarele de rezonanță.

„Practic nu încep o activitate nouă, ci continui ceea ce am început. Prioritățile și conceptul rămân aceleași. Procurorul general are responsabilitatea directă asupra celor două procuraturi specializate – PA și PCCOCS, unde se află cele mai complexe și de rezonanță cauze. Vom prioritiza anumite cauze penale, vom urmări rezultatele vettingului și vom analiza situația la expirarea termenului de 20 de zile pentru procurorii notificați de la Procuratura Anticorupție. Suntem, de asemenea, în plin proces de reformare a PA. Ne vom asigura că investigațiile sunt desfășurate cu maximă eficiență, inclusiv în cazul fraudei bancare și al cauzelor legate de criminalitatea organizată, care pot amenința securitatea statului”, a declarat Ion Munteanu.

În contextul unei recente declarații a Maiei Sandu, care a menționat că în justiție se face mai puțin decât se vorbește, Munteanu a spus: „Știm că procuratura nu livrează suficient pentru ca societatea să simtă că se face justiție. Totuși, trebuie să înțelegem că nu doar procuratura este responsabilă pentru imaginea și performanța justiției. Activitatea procurorilor se reflectă în hotărârile instanțelor de judecată. Dacă nu avem rapiditate în cercetarea cauzelor penale în instanță, percepția va rămâne că procuratura nu-și face treaba eficient. Nu spun că procuratura funcționează excelent acum, dar eforturi se depun”.

Procurorul general a subliniat importanța curățării sistemului de justiție și a exprimat optimism față de procesul de evaluare a procurorilor. La o săptămână de la notificarea procurorilor anticorupție pentru vetting, niciunul nu și-a dat demisia.

„Acest an este marcat de procesul de vetting. Este esențial ca acest exercițiu să se desfășoare rapid, pentru a putea construi un sistem de procuratură format din cei care trec cu succes evaluarea și pentru a ne concentra pe investigații ample și complexe. Sunt optimist deoarece nu am primit cereri de demisie legate de acest proces, ceea ce sugerează că procurorii au înțeles importanța exercițiului și sunt încrezători că pot argumenta integritatea lor financiară și etică”, a declarat Munteanu.

Referitor la salariul său lunar, Ion Munteanu a menționat: „Am un salariu majorat datorită promovării exercițiului de vetting, fiind candidat la Curtea Supremă de Justiție, și acesta este de aproximativ 47.000 de lei”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău