Aur și argint pentru spumantele autohtone de la concursul „Effervescents du Monde”

12 Dec. 2021, 08:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
12 Dec. 2021, 08:59 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În cadrul celei de-a 19-a ediție a celui mai important concurs, dedicat vinurilor spumante „Effervescents du Monde”, Republica Moldova a obținut 7 medalii. Concursul a avut loc  în perioada 30 noiembrie-3 decembrie 2021 în regiunea viticolă Burgundia din Franța.

Potrivit Wine of Moldova, Republica Moldova a obținut 7 medalii, dintre care 4 de aur, număr record și 3 de argint.

Rezultatul înregistrat de vinurile reunite sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” este remarcabil în condițiile în care țara noastră a reușit să devanseze Italia și Spania – țări cu tradiții vinicole – la capitolul medalii, fiind plasată pe locul II după numărul de medalii de aur.

Cele 4 medaliile de aur au fost împărțite de Purcari Wines și Combinatul de Vinuri „CRICOVA” S.A. pentru spumantele:

  • Cuvée de Purcari Alb Brut (Purcari), inclus în top 10 cele mai bune spumante ale „concursului Effevescents du Monde”;
  • Grand Cuvée de Purcari Extra Brut 2016 (Purcari);
  • Grand Cuvée de Purcari Extra Brut 2017 (Purcari);
  • Cricova Clasic Brut ( Cricova).

Cele 3 medalii de argint au fost obținute de Rădăcini, Chateau Vartely și Maurt:

  •  Vero di Moscato, Rose Dulce ( Rădăcini);
  • Chateau Vartely, Brut Alb 2018 ( Chateau Vartely);
  • Bacio di Bolle – Grand Cuvee, Brut Alb ( Maurt).
La cea de-a 19-a ediție, Republica Moldova a concurat cu 24 de mostre de vinuri spumante de la 13 vinării, participarea cărora a fost posibilă datorită suportului financiar și logistic, oferit de Oficiul Național al Viei și Vinului. În total, la „Effervescents du Monde – 2021” au participat 18 țări și au fost oferite 52 medalii de aur și 107 de argint.

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!