(VIDEO) CE este inflația și DE CE apare? Banca Națională a Moldovei explică

07 Dec. 2021, 16:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2021, 16:48 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Națională a Moldovei a realizat un video grafic în care explică ce este inflația și DE CE apare. Pentru ca fenomenul să fie pe înțelesul publicului larg sunt oferite exemple relevante.

Ce este inflația?

Inflația este un fenomen care se manifestă prin creșterea generalizată a prețurilor la bunuri și servicii.

DE CE apare inflația?

  • Cererea crește atât de mult încât producătorii cu greu fac față și atunci, măresc prețurile;
  • Apare un deficit de resurse economice importante cum ar fi petrolul. Prețul acestuia crește și apoi au loc scumpiri de transport, alimente și altele.

În toate cazurile, cu aceeași bani poți cumpăra mai puțin decât înainte.

Inflația – un rău sau un bine?

Dacă prețurile scad are loc deflația. Să ne imaginăm că prețurile scad în continuu. Dacă ne-am dori o mașină, un telefon sau sau alte bunuri și am ști că prețul lor va fi tot mai mic, am amâna mereu achiziția. La fel și producătorii „De ce să facă azi pâine, dacă mâine făina va fi mai ieftină?”. În asemenea situații, viața economică ar încetini, iar în unele domenii chiar s-ar opri, ar fi o lume al consumului amânat și a vieții amânate.

Așadar, inflația este bună pentru economie, dacă nu este nici prea mare, nici prea mică.

Pentru a menține inflația la nivelul potrivit, Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează instrumente de politică monetară.

Vrei să poți lua decizii financiare corecte? Urmărește campania de Educație Financiară a Băncii Naționale a Moldovei. 

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!