Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, analizează posibilitatea reducerii cotei de export

05 Dec. 2021, 02:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Dec. 2021, 02:41 // Actual //  bani.md

Rusia discută stabilirea cotei sale de export de grâu, care este valabilă de la jumătatea lunii februarie până în iunie, la 9 milioane de tone, potrivit Bloomberg.

Cantitatea a fost propusă de Ministerul Agriculturii, care a sugerat, de asemenea, o cotă totală de cereale de 14 milioane de tone pentru această perioadă, au declarat surse anonime.

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, a luat măsuri pentru a încetini vânzările în străinătate, pentru a reduce creşterile de preţuri pe plan intern. De asemenea, a introdus o taxă pe exporturile de cereale, dar măsurile au avut efecte limitate asupra volumelor totale sezoniere.

Cu toate acestea, decizia va fi urmărită îndeaproape pe piaţa mondială a grâului, care se confruntă cu o ofertă tot mai restrânsă după ce culturile din întreaga lume au fost afectate de secetă, îngheţ şi ploi abundente. Preţurile de referinţă la Chicago au atins luna trecută un maxim al ultimilor nouă ani.

Cota de anul viitor va fi decisă de guvern pe baza unei recomandări a comisiei pentru tarife, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii, fără a comenta cifrele.

Serviciul de presă al ministerului economiei, care se ocupă de comisie, a declarat că intenţionează să discute datele şi volumele specifice ale cotei pentru 2022 împreună cu ministerul agriculturii „în viitorul apropiat”.

Rusia a impus o cotă de export de cereale de 17,5 milioane de tone în perioada 15 februarie – 30 iunie anul acesta.

Contractele futures pentru grâu de la Chicago au extins scăderile şi s-au tranzacţionat vineri cu 1,6% mai puţin.

Realitatea Live

Evenimentul de Prezentare a celei de-a II-a ediții a CODEX-ului Constituțional
Conferința dedicată ’’Rezultatelor proiectului în domeniul digitalizării afacerilor pezentate la CCI a RM’’
25 Feb. 2025, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 10:00 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a înaintat Ucrainei o ofertă pentru încheierea unui parteneriat „reciproc avantajos” privind accesul la resursele critice pe care le deține Kievul, a anunțat comisarul european pentru strategie industrială, Stéphane Séjourné.

„Douăzeci și unu dintre cele 30 de materiale critice de care Europa are nevoie pot fi furnizate de Ucraina în cadrul acestui parteneriat reciproc avantajos”, a declarat Séjourné, fără a specifica exact despre ce resurse este vorba. Oficialul european a prezentat propunerea în timpul unei vizite la Kiev, pe 24 februarie, subliniind că Uniunea Europeană nu va insista asupra unui acord care să fie în detrimentul Ucrainei.

Președintele Consiliului European, António Costa, a precizat că Uniunea Europeană nu intenționează să condiționeze sprijinul financiar și militar oferit Ucrainei de accesul la resurse naturale. „În ultimii trei ani, Uniunea Europeană a fost un susținător major al Ucrainei, iar acest sprijin este destinat atât ucrainenilor, cât și securității europene”, a afirmat Costa.

Oferta Uniunii Europene vine pe fondul unor discuții controversate între Ucraina și SUA privind accesul americanilor la resursele naturale ale Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus inițial un acord prin care Ucraina să ofere acces la exploatarea resurselor de pământuri rare în schimbul sprijinului militar american. Președintele SUA, Donald Trump, a cerut ca Ucraina să ramburseze 500 de miliarde de dolari, sumă pe care Washingtonul ar fi cheltuit-o pentru sprijinirea Ucrainei.

Cu toate acestea, în varianta propusă de administrația americană, nu s-au inclus garanții de securitate pentru Ucraina, ceea ce l-a determinat pe Zelenski să refuze semnarea acordului. Președintele ucrainean a declarat că nu va recunoaște această datorie: „Ne-am înțeles cu președintele Joe Biden că ajutorul american este un grant, nu un împrumut. Nu vom accepta să plătim aceste sume, care ar împovăra zece generații de ucraineni.”

În ciuda divergențelor publice, Trump a afirmat că SUA și Ucraina sunt aproape de un acord, iar documentul ar putea fi semnat în următoarele două săptămâni, în timpul unei vizite a lui Zelenski la Washington. Totuși, surse din cadrul CNN au raportat că anumite detalii tehnice, inclusiv garanțiile de securitate, vor fi discutate ulterior.

Această dinamică evidențiază complexitatea negocierilor și divergențele de interese dintre Ucraina și aliații săi, atât din Uniunea Europeană, cât și din SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!