Tranzacția săptămânii. Gigantul Gazprom a dobândit controlul celui mai mare site de social media din Rusia

05 Dec. 2021, 20:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Dec. 2021, 20:43 // Actual //  bani.md

Cea mai mare reţea de socializare din Rusia, VKontakte, a intrat sub controlul statului după ce o serie de companii legate de monopolul de stat Gazprom au achiziţionat în mai multe tranzacţii pachetul majoritar de acţiuni, scrie Financial Times.

Boris Dobrodeev, directorul executiv al companiei-mamă a VKontakte, VK, a declarat vineri că demisionează, la o zi după ce USM Group, al miliardarului rus Alisher Usmanov, a declarat că şi-a vândut participaţia în VK către Sogaz, o companie de asigurări afiliată Gazprom, în timp ce Gazprom Media a declarat că a achiziţionat, de asemenea, o participaţie.

Cele două companii vor împărţi controlul asupra VK, care a fost cunoscută până de curând sub numele de Mail.ru, precum şi asupra altor mărci populare din reţeaua sa, cum ar fi platforma de socializare Odnoklassniki. VKontakte, care oferă mesagerie şi ştiri, are aproximativ 100 de milioane de utilizatori activi, ceea ce o face cea mai mare reţea de socializare din Europa, potrivit Similarweb.

Sogaz este considerată braţul de asigurări al Gazprom şi îl are printre acţionari pe Iuri Kovalciuk, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Mass-media ruseşti RBC şi The Bell au citat surse care au declarat că succesorul lui Dobrodeev la conducerea VK ar fi Vladimir Kiriyenko, care este şeful grupului de telecomunicaţii de stat rus Rostelecom şi fiul adjunctului şefului de cabinet al lui Putin.

Alexei Miller, directorul general al Gazprom, care este şi preşedintele Sogaz, a descris VK ca fiind o „investiţie promiţătoare”, a relatat agenţia de presă Interfax.

Tranzacţia este realizată în condiţiile pieţei”, a adăugat el. „Aş dori să remarc faptul că, în urma tranzacţiei … . nu a fost creată o singură entitate juridică de control”.

În ultimii ani, Moscova a utilizat o serie de instrumente diferite pentru a exercita controlul asupra internetului rusesc, de la utilizarea forţelor de ordine pentru a aborda disidenţa online până la încercarea de a încetini unele site-uri web sau de a interzice în mod direct anumite VPN-uri şi aplicaţii.

Fondatorul VKontakte, Pavel Durov, a părăsit Rusia în 2014, după ce a afirmat că a fost presat să îşi vândă acţiunile deţinute la compania de social media de către oligarhi favorabili Kremlinului. Durov şi-a mutat apoi atenţia asupra dezvoltării aplicaţiei de mesagerie Telegram, pe care organismul de supraveghere a comunicaţiilor din Rusia a încercat, dar nu a reuşit să o interzică, în 2018.

Realitatea Live

Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare și Ana Costaș, conferențiar universitar la Departamentul de Matematică, UTM, invitați la emisiunea Consens Național
24 Feb. 2025, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Feb. 2025, 15:33 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a adoptat cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la împlinirea a trei ani de la invadarea Ucrainei. Printre noile măsuri, 13 bănci rusești au fost deconectate de la sistemul internațional SWIFT. Deși numele acestora nu au fost dezvăluite, Comisia Europeană a precizat că este vorba despre „bănci regionale importante pentru sistemul financiar și bancar rus”. De asemenea, pentru prima dată, UE a impus interdicții asupra tranzacțiilor cu instituții financiare și de credit înregistrate în afacerea Rusiei, care utilizează Sistemul de Transfer al Informațiilor Financiare (SPFS) al Băncii Centrale a Rusiei.

În plus, Uniunea Europeană a interzis importul de aluminiu primar din Rusia, măsura urmând să intre în vigoare peste un an. În perioada de tranziție, statele UE vor putea achiziționa până la 275.000 de tone de aluminiu din Rusia. Totodată, UE a adăugat alte 74 de nave, majoritatea petrolierelor, pe lista neagră a „flotei ascunse” a Kremlinului. În total, 153 de nave sunt acum sub sancțiuni europene.

De asemenea, Uniunea Europeană a interzis operațiunile cu porturi și aeroporturi rusești utilizate pentru ocolirea plafonului de prețuri la petrol și pentru transportul de componente pentru drone și rachete.

În continuare, UE a inclus în lista neagră 48 de persoane fizice și 35 de entități juridice „responsabile pentru acțiuni ce amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. Sancțiunile vizează și 53 de companii din India, Kazahstan, China, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Turcia și Uzbekistan, implicate în ocolirea restricțiilor comerciale și achiziționarea de produse sensibile.

În plus, Uniunea Europeană a interzis livrările de software, echipamente și tehnologii destinate extracției de petrol și gaze în Rusia. Aceleași restricții au fost aplicate și pentru consolele de jocuri, folosite pentru controlul dronelor. De asemenea, a fost extinsă lista substanțelor interzise pentru export în Rusia, inclusiv precursori chimici, crom și diverse produse utilizate în industria de apărare.

Uniunea Europeană a interzis și difuzarea a opt canale de televiziune rusești, printre care EADaily, Lenta, NewsFront, RuBaltic, SouthFront, „Fondul de cultură strategică” și „Steaua Roșie”. Acestea sunt acuzate că au avut un rol important în sprijinirea și propagarea războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și în destabilizarea țărilor vecine și a statelor membre ale Uniunii Europene.

Comentând aceste noi sancțiuni, șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a subliniat că, în contextul negocierilor de pace, trebuie „să plasăm Ucraina într-o poziție cât mai puternică”, iar „sancțiunile oferă pârghii de presiune”. „Deja trei ani, Rusia bombardează neobosit Ucraina, încercând să cucerească teritorii străine… Nu există niciun dubiu cine este agresorul, cine trebuie să plătească și să răspundă pentru acest război”, a încheiat Kallas.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!