Platforma DA, cu denunț la PG: Cere să fie anchetați magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat, pentru „îmbogățire ilicită”

Platforma DA va depune, astăzi, un denunț oficial la Procuratura Generală, în care solicită autorităților abilitate investigarea faptelor ce sunt imputate celor 2 magistrați în nota SIS. Este vorba despre Dorel Musteață și Nina Cernat. Formațiunea cere anchetarea magistraților prin prisma art.330 indice 2 din Codul Penal al RM, care se referă la îmbogățirea ilicită.

Foto: captura ecran

„Platforma DA a criticat numirea, de către Parlament, a lui Dorel Musteață la funcția de judecător al CSJ, semnalând bănuieli de lipsă de integritate. La 23 noiembrie 2021, în spațiul public a fost publicată nota SIS, semnată de directorul instituției, Esaulenco, în care sunt vizați doi magistrați din organul de autoadministrare judecătorească: Dorel Musteață și Nina Cernat.În noat SIS, adresată Procuraturii General, autenticitatea căreia a fost cofirmată, atrage atenția la caracterul disproporțional al prorpietății magistraților vizați și veniturile obținute de aceștia.

Platforma DA, prin intermediul membrilor săi, a cerut explicații de la autoritățile responsabile, fapt ce a dus la acțiuni de intimidare a membrilor de partid ce au vorbit în spațiul public despre aceste probleme.

Dorel Musteață, numirea căruia a fost criticată de Platforma DA, a expediat pe numele lui Alexandr Slusari, o cerere prin care îl avertizează de răspundere penală. Totodată, aceștia au ieșit cu atacuri în privința familiei președintelui interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău. În paralel, Dinu Plîngău și Chiril Moțpan au fost atacați cu amenințări cu judecata din partea șefului IGP, Iurie Podarilov.

Din mai multe surse aflăm că oamenii lui Plahotniuc, care au fost păstrați și sunt promovați în funcții, au dispus un atac concertat de denigrare a Platformei DA, cu acțiuni de manipulare a opiniei publice, provocări, multiple adresări în judecată și fabricarea dosarelor administrative și penale”, a punctat președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, încadrul unei conferințe de presă.

„Săptămâna trecută, Procuratura Anticorupție a anunțat pornirea urmăririi penale pe faptele invocate în nota informativă a SIS, însă până în prezent, nu am văzut nicio măsură de investigare, care se impune în cazul tragerii la răspunderea penală a judecătorilor vizați. Procurorul general interimar nu a venit cu solicitări necesare către Consiliul Superior al Magistraturii. Se creează impresia că anunțul PA a avut doar scopul de a liniști opinia publică”, a mai adăugat Plîngău.

În acest context, Platforma DA a anunțat că va depune, astăzi, un denunț oficial, în care solicită autorităților abilitate investigarea faptelor ce sunt imputate celor 2 magistrați în nota SIS.

Totodată, formațiunea a calificat drept „tentative de intimidare din partea magistraților vizați în ancheta SIS, precum și din partea altor demnitari de stat, exercitarea dreptului la libera exprimare, de către membrii Platformei DA, ca urmare a bănuielilor de lipsă de integritate, apărute în spațiul public, ce denotă un caracter de îmbogățire ilicită a reprezentanților instituției de autoadministrare a puterii judecătorești”.

Parlamentul a desemnat, pe 4 noiembrie 2021, doi noi judecători la CSJ. Candidatura lui Dorel Musteață a fost susținută de 52 de deputați, iar a lui Ghenadie Plămădeală - de 55 de parlamentari. În cazul lui Plămădeală, raportul asupra proiectelor de hotărâre nu a întrunit numărul suficient de voturi, iar aprobarea sa a rămas la latitudinea plenului Parlamentului.

Decizia a fost criticată de juristul Nicolae Eșanu, fostul deputat al Platformei DA Dinu Plîngău, fostul procuror al mun. Chișinău Ivan Diacov și de către fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a venit cu unele explicații, după criticile din spațiul public.

În același context, președinta Maia Sandu a spus că nu îl cunoaște pe Ghenadie Plămădeală, judecător promovat la CSM, iar de Dorel Musteață, la fel desemnat judecător la CSJ, a auzit, fiind în CSM. Întrebată despre votul din Parlament, președinta a menționat că evaluarea externă va începe anume la CSJ și doar după ce vor trece filtrul se va decide dacă cei doi, inclusiv, merită sau nu să se regăsească în această instituție.

Totodată, deciziile majorității PAS au stârnit un schimb de replici între foștii colegi de Bloc, Dinu Plîngău și Sergiu Litvinenco.

La 6 noiembrie, Alexandr Slusari a publicat un act care arată că „un oarecare Dorel Musteață procură, în 2017, tocmai două apartamente în centru capitalei, cu puțin peste 40 mii euro”. „Din ultima declarație de avere a „reformatorului” justiției puteți afla că dânsul are în proprietate un apartament de lux, cu o suprafață de peste 100 de metri pătrați, pe care l-a primit drept donație, în 2019, de la o rudă. Dânsul zice că este de la soacră”, a scris Slusari.

La 23 noiembrie, Slusari a publicat „nota informativă de la SIS, pe numele lui Dorel Musteață și al Ninei Cernat”. „Vedeți despre câte apartamente, case de lux, terenuri și automobile este vorba... Aștept reacția la aceasta notă informativă și abrogarea hotărârii Parlamentului privind numirea lui Musteață în funcția de judecător CSJ”, a scris fostuș deputat.

La 24 noiembrie, Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a confirmat autenticitatea documentului, făcut public de  Alexandr Slusari, cu privire la averile lui Dorel Musteață și ale Ninei Cernat. Documentul a fost remis către PG.

În aceeași zi, Procuratura Generală a Republicii Moldova anunța că va investiga circumstanțele expuse în nota informativă emisă de SIS, „în care se invocă pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora depășește substanțial mijloacele și veniturile declarate”.

Ulterior, președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a declarat că a fost atenționat „că băieții de la MAI, alături de unii judecători asupra cărora planează suspiciuni de corupție”, și care vor „să-l reducă la tăcere”. „Dorel Musteață, împreună cu băieții de la MAI mi-au trimis un semnal să am grijă de familia mea. Pe unele portaluri dubioase, care l-au slujit pe Plahotniuc, au apărut mai multe falsuri”, a scris Plîngău. Acesta a spus că urmează să discute cu mai mulți reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, despre „îngrijorările folosirii unor asemenea forme de presiuni din partea reprezentanților puterii judiciare”.


Pub