(FOTO) Un complex modern de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii a fost construit la Peresecina

27 Nov. 2021, 17:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
27 Nov. 2021, 17:45 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În satul Peresecina, raionul Orhei a fost inaugurat Un complex modern de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albini. Complexul apicol o capacitate de circa 5000 tone de producție finită. Construcția a fost posibilă datorită suportului oferit de Uniunea Europeană și Banca Mondială.

Proiectul aparține Cooperativei de Întreprinzător ”Sandic Honey Group”, care prin această investiție și-a propus să devină mai competitivă, asigurând livrarea pe piață a mierii de calitate superioară, ambalată conform cerințelor cumpărătorului.

Complexul are o suprafață totală de peste 3000 m2 și dispune de camere frigorifice cu atmosferă controlată, utilaje și echipamente performante pentru procesarea și ambalarea produselor apicole. Investiția a fost posibilă grație suportului oferit de Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova MAC-P, finanțat de World Bank Moldova, care a acordat cooperativei un grant în valoare de 𝟯𝟱𝟬𝟬𝟬𝟬 𝗱𝗼𝗹𝗮𝗿𝗶 𝗦𝗨𝗔 în cadrul programului ”Sporirea potențialului de acces la piețe”. Totodată, pentru a asigura cofinanțarea necesară, grupul de producători a accesat un credit prin intermediul proiectului Livada Moldovei de peste 13 milioane lei.
CÎ ”Sandic Honey Group” a fost înregistrată în martie 2019 de către 5 membri fondatori. La momentul înregistrării, fondatorii dispuneau de 2700 familii de albini, până în prezent acest număr majorându-se până la 5000 unități. Cea mai mare parte a produsului urmează a fi exportată pe piața Uniunii Europene.
În ultimii doi ani, datorită proiectului Livada Moldovei, susținut de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții, afacerile apicole au beneficiat de împrumuturi în valoare de 1,2 milioane de euro.

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 11:37 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina nu va fi obligată să restituie Statelor Unite ajutorul financiar și militar oferit după invazia rusă, în cadrul acordului privind resursele minerale, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. „S-a ajuns la un acord prin care în document nu va fi inclusă asistența acordată anterior semnării lui”, a transmis Șmîhal pe canalul său de Telegram, după o întâlnire cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent. Potrivit premierului, echipele juridice lucrează în prezent la textul acordului, astfel încât acesta să respecte angajamentele europene ale Ucrainei și să nu contravină Constituției și legislației naționale.

Anterior, președintele american Donald Trump estimase că sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022, a însumat circa 350 de miliarde de dolari. Casa Albă insista ca Ucraina să returneze aceste sume în cadrul unei înțelegeri ce ar include concesii majore privind resursele naturale. În urma negocierilor din aprilie, Kievul reușise să reducă suma revendicată la 100 de miliarde de dolari.

Totuși, în cadrul noii formule agreate, Washingtonul va considera acești 100 de miliarde de dolari drept contribuția americană la un viitor fond special de reconstrucție a Ucrainei și a renunțat să mai ceară rambursarea lor sau să-și asume noi angajamente de investiții.

Pe 17 aprilie, Ucraina și SUA au semnat un memorandum care confirmă intenția de a încheia un acord privind exploatarea resurselor minerale. Donald Trump anunțase semnarea oficială a acordului pentru 24 aprilie, însă acest lucru nu s-a materializat. A doua zi, liderul de la Casa Albă a cerut „semnarea imediată” a documentului, într-un mesaj postat pe rețeaua sa Truth Social.

Negocierile privind acordul au fost tensionate încă din februarie, după ce un conflict verbal între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Casa Albă, a amânat discuțiile. Ulterior, administrația americană a prezentat Kievului o variantă de acord mult mai dură, incluzând solicitări precum „dreptul de primă ofertă” la investițiile în toate proiectele de infrastructură și resurse ale Ucrainei, precum și acces prioritar la achiziționarea materiilor prime.

Zelenski a reiterat în repetate rânduri că ajutorul militar american nu trebuie considerat o datorie a Ucrainei. El a subliniat că sprijinul de aproximativ 100 de miliarde de dolari a fost acordat sub formă de granturi și că nu va accepta semnarea unui acord care ar împovăra „zece generații de ucraineni” cu datorii.