Milioanele curg gârlă. Vameșii au adus la buget peste 600 mil. de lei în șase zile

22 Nov. 2021, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2021, 10:53 // Actual //  bani.md

În perioada 15-21 noiembrie 2021, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 625 milioane de lei, mai mult cu 14% față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval.

De asemenea, de la începutul lunii noiembrie, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 1,8 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 33% față de încasările din intervalul corespondent al anului 2020.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost perfectate 12 184 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 52 752 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 12 117 și, respectiv, 10 201 traversări.

Totodată, în perioada vizată au fost întocmite 62 procese-verbale contravenționale și aplicate amenzi în sumă de aproximativ 409 mii de lei.

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 10:13 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile ruse pregătesc lansarea unei burse naționale de criptomonede, însă accesul va fi restricționat la așa-numiții „investitori supercalificați” — persoane cu venituri și capitaluri considerabile. Anunțul a fost făcut de ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, în cadrul unei ședințe extinse a Ministerului Finanțelor, transmite RBC.

„Vom lansa împreună cu Banca Centrală o bursă cripto pentru investitorii supercalificați. Aceasta va permite legalizarea activelor cripto și scoaterea tranzacțiilor din zona gri. Desigur, nu în interiorul țării, ci în cadrul regimului juridic experimental”, a explicat Siluanov.

Potrivit proiectului actual, pentru a avea acces la platformă, investitorii trebuie să dețină active de cel puțin 100 de milioane de ruble (aproximativ 1,2 milioane dolari) sau să fi avut un venit anual de peste 50 de milioane de ruble în anul precedent (aproximativ 600.000 dolari).

Criteriile de eligibilitate nu sunt însă definitive. Osman Kabaloiev, adjunct al Departamentului de politică financiară din cadrul Ministerului Finanțelor, a declarat că aceste praguri pot fi revizuite în urma unor discuții suplimentare.

Proiectul se încadrează în regimul juridic experimental lansat în martie de Banca Centrală a Rusiei, valabil pe o perioadă de trei ani. În această etapă, doar un număr restrâns de investitori vor putea desfășura operațiuni directe cu criptomonede. Cei care nu întrunesc criteriile vor avea acces limitat la instrumente financiare derivate legate de valoarea criptomonedelor, dar fără livrarea efectivă a tokenurilor.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor rămâne rezervat în privința criptomonedelor. Vice-ministrul Alexei Moiseev a comparat anterior investițiile în cripto cu schemele piramidale din anii ’90, afirmând că „mulți câștigă la început, dar și mai mulți pierd ulterior”.

Totodată, el a subliniat că, deși susține digitalizarea sistemului bancar, criptomonedele nu fac parte din această evoluție pozitivă, fiind considerate riscante și nesigure pentru publicul larg.