Stoianoglo: Litvinenco putea să îmi spună direct că nu vor să lucreze cu mine și eu aș fi examinat. Eu tot înțelegeam că nu voi putea lucra cu ei

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, consideră că tot ce se întâmplă în cadrul urmăririi penale pornite pe numele său sunt doar acțiuni care să îl facă să se gândească doar la metode de apărare și că reprezentanții actualei guvernări ar fi putut să îi spună din start că nu vor să lucreze cu el, fără a „inventa diverse metode”.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Ei permanent îmi crează probleme doar ca să mă facă să mă gândesc cum să mă apăr. Ce am încălcat? E doar o tactică bine gândită cum să nu mă lase în pace. Săptămâna aceasta sau viitoare urmează să fie analizată sesizarea doamnei Grigoriu în privința mea, pe marginea dosarului profesorilor turci. Eu oare am examinat acest dosar. Inventează ceva nou doar ca să mă mențină în tensiune. Eu pur și simplu știu că am dreptate”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Acesta spune că ar fi preferat ca reprezentanții actualei guvernări să îl anunțe din start că nu doresc să lucreze cu el. „Puteau să îmi spună pur și simplu: Nu vrem să lucrăm cu dvs. Litvinenco sau altcineva. Și posibil aș fi analizat. Pentru că 2 luni de când au venit la guvernare numai cu asta mă ocupam în fiecare dimineață - să mă dezbat de la diverse declarații ale lor sau acțiuni ilegale”, a precizat Stoianoglo.



Procurorul General suspendat a declarat, astăzi, că avocații săi vor ataca decizia CSP prin care a fost aprobată sesizarea înaintată de președinta Maia Sandu, privind constituirea Comisiei de evaluare a activității sale.


La 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, după o ședință ce a durat practic toată ziua, au admis parțial demersul procurorilor și au dictat arest la domiciliu pentru 30 de zile, pentru Procurorul General suspendat.

La 12 octombrie, procurorul Victor Furtună a contestat încheierea judecătorului de instrucție care l-a plasat pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în arest la domiciliu.

În aceeași zi, avocații lui Stoianoglo au anunțat că atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia de plasare în arest la domiciliu a Procurorului General suspendat.


Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depusă la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub