joi, 23 mai, 2024
11.1 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCum producem biogaz și energie termică din deșeuri agricole

Cum producem biogaz și energie termică din deșeuri agricole

Recomandate

Chinezii au fost primii care au folosit energia biogazului cu o sută de ani înainte de era noastră. În perioada modernă, tehnologiile biogazului sunt utilizate pe scară largă în China – aproximativ 30 de milioane staţii de biogaz în 2000.

Biogazul este gazul metan și substanţele sale naturale însoţitoare, obţinut ca urmare a descompunerii fără aer (anaerobe) a produselor de origine vegetală și animală, sub influenţa bacteriilor metanice.

  • Metanul este cea mai simplă hidrocarbură, gaz incolor inodor (în condiţii normale), formula chimică – CH4. Ușor solubil în apă, mai ușor decât aerul.
  • Biogazul este un amestec de gaze, inclusiv metan 50–75%, dioxid de carbon 25–50%, hidrogen 0–1%, azot 0–10%, oxigen 0–2% și compuși de sulf (0–3%). În funcţie de materia organică și de evoluţia procesului de fermentare, biogazul poate conţine cantităţi semnificative de hidrogen și monoxid de carbon. Puterea calorică a biogazului este de 18–26 MJ/m3 (în medie, aproximativ 6 kWh/m3), ceea ce corespunde puterii calorifice de 0,6 litri de păcură sau 1,3 kg de lemn.
  • Biogazul este utilizat pe scară largă pentru producerea de electricitate și căldură, ce sunt utilizate pe scară largă în întreprinderile mijlocii și mici și în gospodării casnice.

Conversia deșeurilor de origine vegetală și animală

Pe Glob, această activitate se realizează pe baza utilizării a aproximativ 60 de variaţii de tehnologii de biogaz.

Etapele procesului de fermentare a metanului

Procesul de producţie a metanului biologic, la prima vedere, pare a fi foarte simplu. Deșeurile organice, diluate cu apă până la consistenţa necesară, sunt plasate într-un rezervor – bioreactor (fermentator) ermetizat.

Află aici 6 lucruri neștiute despre instalațiile de biogaz.

Aici, bacteriile care formează metan, consumându-le, eliberează metan, dioxid de carbon și hidrogen sulfurat. Gazul este colectat și deviat pentru implementare practică.

Biomasa poate fi transformată în biogaz printr-un proces denumit digestie anaerobă (AD). Acesta este un proces biologic etapizat, prin care diverse tipuri de microorganisme descompun biomasa digerabilă în absenţa oxigenului.

Biomasa este transformată în biogaz, care conţine în principal metan (CH4), dioxid de carbon (CO2) și în cantităţi mult mai mici hidrogen (H2) și hidrogen sulfurat (H2S).

Pentru a asigura executarea ciclului complex de lucrări și procese tehnologice staţia de biogaz este compusă din următoarele elemente de bază:

  • instalaţii de transport;
  • depozit pentru materia primă;
  • maşini de mărunţire a materiei prime;
  • sistem de alimentare cu materie primă (dozator);
  • pompe;
  • bazin de fermentare (fermentator, digestor, reactor) cu amestecătoarele din interiorul lui;
  • sistem de colectare a biogazului;
  • sistem de colectare a reziduurilor;
  • sistem de utilizare a biogazului produs (instalaţii de cogenerare).

Toate aceste dispozitive și utilaje sunt unite într-un conveier
tehnologic logic amplasat astfel ca procesele să se
desfășoare cu cel mai înalt randament și comoditate pentru personal.

Etapele producerii biogazului

Producţia de biogaz din biomasă are loc în patru etape: hidroliză, acidogeneză, acetogeneză și metanogeneză.

La fiecare etapă procesul este realizat de diferite grupuri de microorganisme, parţial interconectate, demonstrând diferenţa de cerinţe pentru condiţiile mediului unde se află.

Ca procesele să se desfășoare cu o eficienţă cât mai înaltă din punct de vedere tehnic trebuie asigurate cerinţele de bază ce influenţează fermentarea anaerobă.

Materia primă trebuie să aibă o compoziţie integră după elementele nutritive necesare microbilor metanogeni, să nu conţină substanţe toxice (acestea pe orice cale nu trebuie să pătrundă în ciclul de producere), iar înainte de alocare în fermentator să fie omogenizată cât mai intens.

Omogenizarea masei organice se efectuează și înăuntrul fermentatorului prin asigurarea bunei funcţionări a amestecătoarelor interne.

Clik aici pentru a afla despre Energia eoliană: avantaje și dezavantaje.

Deoarece rata maximă de evoluţie a metanului, are loc la temperatura în intervalul 30–45°C, în locurile corespunzătoare se efectuează izolarea termică, iar la necesitate se execută încălzirea suplimentară.

În acest caz, cea mai mare parte a „combustibilului” încărcat este procesată în 12–15 zile.

Microorganismele care efectuează procesul de fermentare în condiţii acide și neutre în ceea ce privește pH-ul pot avea cerinţe similare faţă de mediul în care se desfășoară activitatea lor și poate fi normal să împărţim procesul de fermentare în două faze: acidă și metană, care poate fi separată în procesul de producere a biogazului.

Echilibrul acestor faze este foarte important, deoarece hidroliza prea rapidă mărește concentraţia de acid și scade nivelul pH-ului sub 7, ceea ce limitează activitatea metanogenilor, iar dacă etapa de fermentare a metanului se desfășoară prea repede, acest lucru poate fi limitat de un ritm lent hidroliză.

Scăderea temperaturii la 15°C mărește timpul de funcţionare al bioreactorului cu o singură încărcătură de 3–4 ori.

Acest lucru explică interesul limitat pentru astfel de inovaţii în regiunile nordice, deoarece o parte semnificativă de până la 60% din gazul produs trebuie ars pentru a încălzi procesul de lucru.

Substraturile cu conţinut de materie uscată sub 20% sunt folosite pentru așa-numita digestie umedă (fermentaţie umedă).

Această categorie include gunoiul de grajd lichid (tulbureală) și îngrășământul de la animale, precum și diferite deșeuri organice umede din industria alimentară.

Când conţinutul de materie uscată este mai mare de 35%, aceasta constituie digestie uscată (fermentaţie uscată) și este tipică pentru culturile energetice și însilozări.

Substraturile care conţin o cantitate mare de lignin, celuloză și semiceluloză pot fi și ele codigerate, dar în această situaţie se aplică de obicei un tratament preliminar pentru a îmbunătăţi digestibilitatea acestora.

Materiile prime pentru producerea de biogaz sunt foarte diverse în ceea ce privește caracteristicile lor, deoarece lista deșeurilor organice adecvate pentru producerea de biogaz este foarte extinsă.

Producţia de biogaz din materii prime agricole și agroindustriale

Pentru producerea biogazului pot fi utilizate:

  1. Deșeuri de la animale de fermă (gunoi de grajd, nămol), așternut, precum și deșeuri de la abatoare și întreprinderi de prelucrare a cărnii.
  2. Deșeuri de la prelucrarea produselor agricole: tărâţe, melasă, deșeuri din vinificaţie, producerea de conserve, fabrici de bere și alcool, zer etc.
  3. Produse vegetale prime din culturi energetice și cantităţi posibile din culturi cultivate: miscanthus, nalba Pennsylvanian, ierburi perene, leguminoase și amestecurile acestora, paie
    de diferite culturi, frunze din parcurile publice, frunze de sfeclă, iarbă, masă verde sau siloz din porumb, sorg etc.
  4. Deșeuri organice de origine agricolă: deșeuri biologice menajere, reziduuri alimentare, grăsimi uzate și uleiuri vegetale etc.

Toate substraturile utilizate de staţia de biogaz trebuie să fie lipsite de agenţi patogeni și sunt procesate la 70°C înainte de fermentare sau sterilizate la aproximativ 130 °C.

Prin supunerea gunoiului de grajd la fermentarea metanogenă, care se efectuează într-un proces de fermentare anaerobă, este posibil să se obţină biogaz care conţine 60-65% metan și 30–35% dioxid de carbon.

Totodată se obţin ca deșeuri (fracţie solidă) îngrășământ organic de înaltă calitate, bogat și în azot, fosfor, potasiu și alte elemente, precum și fracţiunea lichidă, nu mai puţin
potrivită pentru udarea plantelor.

Ca exemplu, datorită bioconversiei gunoiului de grajd dintr-o fermă la care se întreţin 50 de vaci pe an, puteţi obţine 220 713 MJ de energie și, în consecinţă, la întreţinerea a 1000 de capete – 4,4 milioane de MJ.

Mulţi producători europeni de biogaz, împreună cu gunoiul de grajd și alte componente, utilizează pe scară largă silozul de porumb ca materie primă în acest scop. Acest lucru se explică prin faptul că silozul de porumb obţinut de la 1 ha permite producerea a 7 800–9 100 m3 de biogaz, ceea ce corespunde: 5 850–6 825 m3 de gaz natural, 4 758–5 551 kg de benzină, 5 616–6 552 kg de păcură, 11 544–13 468 kg de lemn de foc.

Echipamentele pentru producerea de biogaz

Capacitatea de producere a biogazului de către instalaţie depinde de mărimea volumului reactorului de fermentare. De exemplu, instalaţia cu volumul reactorului de fermentare de 5 m3 va produce timp de 24 de ore cca 10 m3 de biogaz.

Astfel, de fiecare dată volumul indicat (sau cel calculat) al fermentatorului înmulţit la 2 va rezulta volumul de biogaz ce poate fi produs timp de o zi la utilizarea acestui dispozitiv.

Schema de producere a biogazului este destul de simplă şi poate fi construită în condiţii casnice de orice doritor.

Schiţa tehnică a instalaţiei de biogaz de tip A, capacitate 6 m3

Tipul dat de construcţie este cel mai simplu. Substratul lichid se extrage prin fereastra de revărsare. Construcţia acestuia se face în modul următor:

Pe pământ se face marcarea conturului bioreactorului de gaz. Se extrage pământul. La prima etapă se betonează fundamentul. Pe partea de jos se montează cofrajele pentru turnarea betonului pe cerc. Apoi se toarnă pereţii la
fel utilizând cofraje după care se toarnă cupola.

Utilizarea deșeurilor din producţia de biogaz

Utilizarea deșeurilor din producţia de biogaz, atunci când îndeplinește criteriile de fertilizare organică, este o valoare adăugată.

În funcţie de consistenţa deșeurilor, acestea sunt pompate într-un rezervor de stocare sau umplu laguna, în care poate avea loc fermentarea secundară (până la 20% din biogaz) sau se ia fracţia solidă, iar apa poate fi refolosită în proces.

Prin supunerea gunoiului de grajd la fermentarea cu metan, care se efectuează într-un proces de fermentare anaerobă, este posibil să se obţină biogaz care conţine 60–65% metan și 30–35% dioxid de carbon și ca deșeuri (fracţie solidă) îngrășământ organic de înaltă calitate, bogat și în azot, fosfor, potasiu și alte elemente, precum și o fracţiune lichidă, nu mai puţin potrivită pentru udarea plantelor.

Deșeurile solide pe lângă faptul că sunt un îngrășământ de înaltă calitate, reprezintă și o materie primă pentru producerea biohumusului, un substrat pentru cultivarea ciupercilor.

Cu parametrii de instalare corespunzători și controlul conformităţii cu regimul de temperatură de funcţionare, deşeurile solide pot fi un aditiv pentru hrana animalelor care au nevoie de proteine pentru dezvoltare normală (porci, găini etc.) și alimente complementare pentru pești în fermele piscicole.

Bibliografie: Bunele practici de utilizare a energiei regenerabile în agricultură; Autori: Mihai Tîrșu, doctor în știinţe tehnice. Eugeniu Revenco, doctor în știinţe agricole.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco