Veste grea pentru moldoveni. Cât ar putea să plătească, la iarnă, pentru căldură. Sunt luate în calcul scumpiri de 60%

12 Nov. 2021, 11:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2021, 11:41 // Actual //  bani.md

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari a declarat că tariful la energia termică ar putea crește cu 60% după ce s-a majorat prețul gazului.

Autoritățile Republicii Moldova s-au înțeles cu Gazprom să prelungească contractul de livrare a gazului pentru o perioadă de cinci ani cu condiția efectuării unui audit a datoriei Moldovagaz. În prezent în țară este în vigoare Starea de Urgență instituită de Comisia Situații Excepționale, care a recomandat ANRE să revizuiască de urgență tariful la gaz pentru consumatori. Astfel, de la 1 noiembrie, prețul pentru consumatori s-a majorat de la 235 USD la 536 USD pentru mia de metri cubi.

Noul tarif pentru energia termică nu a fost deocamdată ajustat, dar noi prognozăm o majorare de 60%. Acesta este scenariul pe care l-am utiliziat atunci când am stabilit mărimea compensațiilor pentru populație”, a declarat Spătari la TV8.

În ședința din 10 noiembrie, Guvernul a aprobat un șir de compensații pentru populație. Astfel, de ajutorul pe timp de iarnă familiilor cu venituri mici le vor fi alocate 523 mil. de lei. De compensarea facturilor la gaz vor beneficia toți consumatorii și vor fi alocați 770 mil. de lei. Pentru un consum de până la 50 de metri cubi de gaz costul metrului cub va fi de 6,8 lei, iar pentru un consum de până la 150 metri cubi prețul metrului cub va fi de 7,9 lei.

Pentru compensarea tarifului la căldură Executivul va aloca 340 mil. de lei. Iar tariful va fi compensat cu 2/3 din factură sau 450 de lei pe lună din prima gigacalorie.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 13:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 13:11 // Actual //  Ursu Victor

Un studiu realizat de platforma de verificare a istoricului auto carVertical scoate la iveală o realitatea dură a pieței auto  second-hand din România. Multe dintre mașinile populare, în special cele premium, ascund probleme majore în istoricul lor.

Potrivit metodologiei carVertical, o mașină cu istoric curat este una care nu a fost avariată, nu are kilometrajul modificat, nu a fost folosită în regim de taxi, ride-sharing sau car-sharing, nu a fost declarată daună totală.

Potrivit datelro CarVertical, Lexus conduce clasamentul în România, cu 60,5% dintre mașinile verificate având un istoric curat. Pe următoarele locuri se află: Renault – 53,8% și Peugeot – 52,7%.

În contrast puternic, BMW ocupă ultimul loc, cu doar 8% dintre vehiculele verificate în România având un istoric curat. Urmează: Porsche – 9,3%, Volvo – 27,4%,

„Mulți oameni visează să dețină o mașină de clasă premium, dar nu evaluează întotdeauna pe deplin riscurile pe care le implică o astfel de achiziție. Deoarece aceste vehicule sunt mai scumpe, vânzătorii necinstiți sunt mai predispuși să le falsifice kilometrajul sau să le ascundă defectele”, avertizează Matas Buzelis, expert auto carVertical.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!