Cenușă: Facturile la gaz vor crește, iar demersul Maiei Sandu privind evaluarea lui Stoianoglo vine parcă să distragă atenția

Politologul Dionis Cenușă a venit cu un comentariu referitor la sesizarea președintei, Maia Sandu, către Consiliul Superior al Procurorilor, prin care solicită evaluarea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. „Toți știu că facturile pentru gaz se vor scumpi, în baza contractului semnat de Ministrul Spânu, demersul președintei Sandu ar putea avea menirea de a distrage atenția”, a scris Cenușă pe pagina sa de Facebook.

Foto: Colaj UNIMEDIA
„Printre altele:
Este foarte curioasă intenția de a evalua procurorul general Stoianoglo în condițiile în care suspendarea lui s-a făcut cu încălcarea procedurilor și după re-aranjamentele în CSP (ombudsmanul PAS) printr-o lege modificată cu încălcarea transparenței decizionale. Cu toate acestea, președinta Sandu cere CSP-ului să-l evalueze pe Stoianoglo. Eu văd câteva lucruri care se suprapun:
1. Toți știu că facturile pentru gaz se vor scumpi, în baza contractului semnat de ministrul Spânu. De aceea, demersul președintei Sandu ar putea avea menirea de a distrage atenția. Deci, au rezolvat problema cu securitatea energetică (ton ironic) și acum vor să revină la înlăturarea lui Stoianoglo. Au nevoie de un „succes” simbolic ca să acopere alte probleme până la sfârșitul anului. Nu m-ar mira dacă vor include acest lucru în felicitarea de Anul Nou (din nou ironic).
2. Cei de la guvernare, adică majoritatea PAS, se pare că vor să-l dea afară pe Stoianoglo înainte avizului Comisiei de la Veneția (probabil critic) pe marginea legii procuraturii, modificată în grabă de PAS în August. Deci, președinta Sandu își ajută aliații politici să obțină un “fait accompli” (lucru realizat) în baza legii existente, înainte ca să fie publicat avizul Comisiei de la Veneția. Astfel, scoaterea din funcție a lui Stoianoglo va părea mai credibilă.
3. Într-un mod foarte curios, dar demersul președintei Sandu de a-l evalua (demiterea va fi și mai simplă) are loc după Consiliul de Asociere cu UE. Deci, pentru a nu provoca zarvă în jurul lui Stoianoglo și a nu îi forța pe europeni să pună întrebări incomode oficialilor moldoveni aflați la Bruxelles, PAS/Sandu au amânat toată afacerea în jurul lui Stoianoglo. Acum, după ce au primit aprecierile UE într-o declarație oficială guvernarea revine la dosarul lui Stoianoglo. Apropo, reamintesc că Raportul UE privind implementarea Acordului de Asociere în 2020 omite mai multe aspecte critice legate de actuala guvernare (nu și cele legate de guvernarea din timpul Socialiștilor/Dodon, care trebuiau menționate în mod obligatoriu la fel ca și cele despre PAS/Sandu).
Cel puțin unul din aceste puncte sau mai multe pot explica contextul care încurajează guvernarea să demareze evaluarea lui Stoianoglo anume acum. Deci, persistă riscul politizării Procuraturii Generale de către noua guvernare. Asta nu e ceea ce PAS a predicat la Bruxelles sau a promis/promite acasă”, a publicat Dionis Cenușă într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Președinta țării, Maia Sandu, a cerut la data de 4 octombrie, Consiliului Superior al Procurorului evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. „Instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății”, a declarat președinta, menționând ulterior că a depus sesizarea după ce a văzut „că cei de la Consiliu nu au făcut acest pas”. Întrebată de ce a venit atât de târziu această sesizare, Sandu a răspuns că în luna octombrie „criza gazelor i-a ținut ocupați pe toți”.

Alexandr Stoianoglo rămâne în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Instanța a decis ieri să admită demersul procurorilor privind prelungirea mandatului.

Procurorul de caz, Victor Furtună, în contextul interesul social sporit asupra cauzei penale ce îl vizează pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu mai multe detalii despre acțiunile care au fost efectuate până astăzi în acest dosar. Astfel, până astăzi au fost autorizate și executate 4 percheziții, 5 persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuit și 5 persoane au fost audiate în calitate de martor și specialist.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu pe 15 octombrie. Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins atât recursul avocaților cât și a procurorilor.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub