Vioară de contrabandă sau eroare a vameșilor? Instrumentul muzical de milioane de euro, în vizorul PCCOCS

27 Oct. 2021, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Oct. 2021, 16:36 // Actual //  MD Bani

O violonistă din Moldova s-ar putea alege cu un dosar penal, după ce vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău au depistat în bagajul ei o vioară Stradivarius, instrument muzical extrem de scump. Responsabilii de la frontieră au declarat că Alexandra Conunova, proprietara vioarei, intenționa să plece în Federația Rusă și că nu ar fi declarat vioara care, între timp a fost estimată la două milioane de euro, scrie Realitatea.md.

Tentativă de contrabandă, așa a fost consemnat incidentul de vameșii de la frontieră care au ridicat instrumentul și au solicitat intervenția oamenilor legii.

Contactată de Realitatea.md, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu a declarat că vioara a fost depozitată într-o încăpere a instituției până la clarificarea situației. Asta după ce în spațiul public s-a scris despre faptul că ar fi vorba despre o eroare a serviciilor de ordine de la noi.

Cazul este investigat de procurorii PCCOCS, iar între timp, cel mai probabil, Ministerul Culturii urmează să facă o expertiză pentru a stabili valoarea bunului ridicat”, a mai adăugat Pușcașu.

Între timp și reprezentanții PCCOCS confirmă faptul că a fost pornită o cauză penală.

„Instrumentul muzical nu a fost declarat de către pasageră, cetățean al Republicii Moldova, instrument depistat în cadrul controlului vamal de rutină. A fost pornită o cauză penală pentru tentativă de contrabandă. Potrivit materialelor dosarului, aceasta-l avea în folosință pentru activitate concertistică. La această etapă, pe dosar, nu sunt persoane cu statut de bănuit sau învinuit”, a declarat purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur.

Cazul a ajuns și în vizorul Ministerului Culturii. Ministrul Sergiu Prodan a scris pe Facebook că a discutat cu violonista și că incidentul este regretabil.

„Este o confuzie regretabilă și un exces de zel. Ministerul Culturii este în contact cu Alexandra și întreprinde toate eforturile pentru a lămuri cât mai repede posibil situația. Rog reprezentanții mass media și comentatorii de pe rețelele de socializare să se abțină de la titluri senzaționale și etichetări în raport cu una dintre cele mai bune violoniste ale Republicii Moldova. Nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul, că Alexandra deține această vioară legal și în scurt timp dovezile de confirmare vor fi prezentate”, a scris Prodan.

Prodan a ieșit la rampă nu înainte ca publicistul Gheorghe Erizanu să facă unele precizări pe rețelele de socializare.

„Când Vivaldi este un contrabandist de toamnă, iar orice vioară veche din Aeroportul Chișinău este un Stradivarius. Condițiile grele ale exportului de cultură în link. Bravii vameșii moldoveni au descoperit și reținut „un celebru instrument de coarde Stradivarius, găsit în bagajul unei femei, care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău la bordul unei aeronave spre Federația Rusă”. Crima abominabilă a fost săvârșită de cetățeanca Republicii Moldova Alexandra Conunova, una dintre cele mai bune violoniste ale lumii.”

Realitatea.md a luat legătura cu violonista, însă până la ora publicării știrii, aceasta nu ne-a răspuns la mesaje.

Potrivit oamenilor legii, cazul a avut loc vineri, 22 octombrie, însă responsabilii de la Serviciul Vamal nu au emis nici un comunicat de presă în acest sens. Câteva zile mai târziu, jurnaliștii de la Deschide.md au mediatizat cazul. Violonista urma să decoleze spre Federația Rusă și ar fi susținut că se deplasa într-un turneu.

Sursa citată a mai precizat că vioara Stradivarius ar fi din anul 1700 și că aceasta ar fi fost estimată la un preț de aproximativ două milioane de euro.

În cadrul anchetei, oamenii legii urmează să stabilească dacă vioara este o „Stradivarius” veritabilă, dar și cum aceasta a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova.

Presa scrie că violonista Alexandra Conunova a câștigat mai multe premii la concursuri internaționale din Moscova, Singapur, Londra, fiind în același timp studentă la Universitatea de Muzică de la Hanovra, Germania.

 

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Apr. 2025, 15:50 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Lucrările de reabilitare a segmentului de drum Hîncești–Leova–Cantemir, parte a traseului național R34, vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în cadrul audierilor din Parlament. Potrivit acestuia, întârzierile înregistrate în execuția proiectului se datorează dificultăților financiare ale antreprenorului, însă o soluție a fost identificată prin implicarea unui subantreprenor local.

„Acest drum, din 2022, înregistrează probleme și este tergiversat. Ne-am întâlnit cu agentul economic, care are anumite probleme economice, și am discutat cu el. Și-a găsit un subantreprenor din Republica Moldova, iar până la sfârșitul anului 2025 urmează să fie dat în exploatare”, a declarat Bolea.

Segmentul vizat face parte dintr-un proiect mai amplu de reabilitare a drumului național R34 Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești, pe o lungime totală de 83 de kilometri, cuprins între km 0+000 și km 83+000. Proiectul, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), are o valoare contractuală de peste 56 de milioane de euro.

Deși lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în februarie 2023, termenul de dare în exploatare a fost deja prelungit o dată până la sfârșitul anului 2024 – fără ca drumul să fie totuși finalizat. În prezent, progresul fizic raportat variază între 60% și 74%.

Inițial, tronsonul Hîncești–Cantemir a fost atribuit companiei italiene Serenissima Costruzioni S.P.A., care nu a reușit să demareze lucrările din cauza problemelor financiare și a intrării în insolvență. Ulterior, contractul a fost preluat de firma turcă OZKA, specializată în construcția și întreținerea infrastructurii rutiere, cu peste 25 de ani de experiență și un portofoliu de 350 de angajați.

Cu toate acestea, ritmul lent al lucrărilor a atras critici din partea autorităților și a beneficiarilor din regiune. Ministerul Infrastructurii dă asigurări că va monitoriza îndeaproape implementarea proiectului și va sprijini toate măsurile necesare pentru ca lucrările să fie finalizate conform noii termene-limită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!