Rusia vrea să „sugrume” Moldova. Tofilat: „Politica de şantaj a Moscovei este predictibilă, nimic nou sub soare”

24 Oct. 2021, 17:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Oct. 2021, 17:23 // Actual //  Lupu Eduard

Criza gazelor s-a accentuat în Republica Moldova după ce Moscova a refuzat să semneze prelungirea contractului de livrarea a gazelor, care a expirat la 30 septembrie. Mai nou, ieri Gazprom a amenințat Chișinăul că sistează livrările de gaze în cazul în care nu achită datoria de 709 mil. USD, dar și plata pentru metanul consumat în luna septembrie și octombrie. Or, expertul în energetică Sergiu Tofilat susține că „Politica de şantaj a Moscovei este predictibilă, nimic nou sub soare”.

”Politica de şantaj a Moscovei este predictibilă, nimic nou sub soare. Un scenariu similar au aplicat şi în Ucraina. În aprilie 2014 Gazprom a majorat preţul gazului de la $268,5 la $485, deci practic l-a dublat. La fel, Gazprom a solicitat achitarea pretinselor datorii la gaz de $2,2 miliarde. De ce? Pentru că poporul ucrainean a decis să iasă din orbita Moscovei şi să aleagă calea democratizării”, susține Sergiu Tofilat.

Potrivit expertului în energetică, Naftogaz Ucraina a refuzat achitarea datoriei şi a acţionat Gazpromul în arbitraj. Peste 3 ani, în decembrie 2017, Naftogaz a obţinut câştig de cauză. Încă peste 2 ani, în decembrie 2019, Gazprom a achitat părţii ucrainene $2,9 miliarde dolari.

În opinia lui Tofilat, „acum e momentul ca şi noi să ne lămurim cu datoria la gaz. Trebuie efectuat un control la Moldovagaz şi filialele sale începând cu 1998, de la momentul fondării. După asta vom vedea cine şi cui îi este dator în realitate”.

Ieri, Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom a declarat că Gazprom va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale doar dacă Chișinăul va achita datoria în sumă de 709 mil. USD, în caz contrar, la 1 decembrie va fi sistată livrarea gazelor.

Realitatea Live

02 Iun. 2024, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2024, 10:28 // Actual //  Lupu Eduard

Ion Munteanu, procurorul învestit în funcție în data de 1 iuie, și-a prezentat prioritățile imediat după depunerea jurământului, în prezența președintelui Maia Sandu. Munteanu a declarat că va pune accent pe dosarele de rezonanță.

„Practic nu încep o activitate nouă, ci continui ceea ce am început. Prioritățile și conceptul rămân aceleași. Procurorul general are responsabilitatea directă asupra celor două procuraturi specializate – PA și PCCOCS, unde se află cele mai complexe și de rezonanță cauze. Vom prioritiza anumite cauze penale, vom urmări rezultatele vettingului și vom analiza situația la expirarea termenului de 20 de zile pentru procurorii notificați de la Procuratura Anticorupție. Suntem, de asemenea, în plin proces de reformare a PA. Ne vom asigura că investigațiile sunt desfășurate cu maximă eficiență, inclusiv în cazul fraudei bancare și al cauzelor legate de criminalitatea organizată, care pot amenința securitatea statului”, a declarat Ion Munteanu.

În contextul unei recente declarații a Maiei Sandu, care a menționat că în justiție se face mai puțin decât se vorbește, Munteanu a spus: „Știm că procuratura nu livrează suficient pentru ca societatea să simtă că se face justiție. Totuși, trebuie să înțelegem că nu doar procuratura este responsabilă pentru imaginea și performanța justiției. Activitatea procurorilor se reflectă în hotărârile instanțelor de judecată. Dacă nu avem rapiditate în cercetarea cauzelor penale în instanță, percepția va rămâne că procuratura nu-și face treaba eficient. Nu spun că procuratura funcționează excelent acum, dar eforturi se depun”.

Procurorul general a subliniat importanța curățării sistemului de justiție și a exprimat optimism față de procesul de evaluare a procurorilor. La o săptămână de la notificarea procurorilor anticorupție pentru vetting, niciunul nu și-a dat demisia.

„Acest an este marcat de procesul de vetting. Este esențial ca acest exercițiu să se desfășoare rapid, pentru a putea construi un sistem de procuratură format din cei care trec cu succes evaluarea și pentru a ne concentra pe investigații ample și complexe. Sunt optimist deoarece nu am primit cereri de demisie legate de acest proces, ceea ce sugerează că procurorii au înțeles importanța exercițiului și sunt încrezători că pot argumenta integritatea lor financiară și etică”, a declarat Munteanu.

Referitor la salariul său lunar, Ion Munteanu a menționat: „Am un salariu majorat datorită promovării exercițiului de vetting, fiind candidat la Curtea Supremă de Justiție, și acesta este de aproximativ 47.000 de lei”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău