Muravschi, despre manifestul ONG-urilor „alarmate de presiunile Rusiei”: Moldova refuză un contract mai ieftin, fără condiții politice și e gata să cumpere mai scump. Unde este logica?

Fost ministru al Economiei, Alexandru Muravschi, a venit cu un comentariu în urma declarațiilor făcute de mai multe ONG-uri din țară referitor la „tergiversarea procesului de negociere din partea Gazprom” privind livrările de gaz. „Unde este logica: refuză să semneze un contract de 790 de dolari fără impunerea unor condiții politice și sunt gata să cumpere de la alții mai scump?”, a comentat Muravschi.

Foto: UNIMEDIA

„Chiar dacă sursele alternative de gaze naturale sunt mai scumpe, prețul condițiilor politice posibile de către Gazprom al Federației Ruse poate fi incomensurabil mai mare decât prețurile stabilite la bursele internaționale”.

O astfel de idee este promovată și de un grup de alți experți care vorbesc despre „șantajul energetic rusesc”. Suntem gata să plătim mai mult, doar să ne păstrăm libertatea și să nu îngenunchem în fața monstrului malefic de gaz.

Ei bine, acum să încercăm să judecăm calm.

Ce avem la ziua de azi?

Potrivit declarațiilor lui Andrei Spînu Gazprom ne propune un contract bazat pe formula: 70% din preț va fi stabilit pe baza prețului acțiunilor, iar 30% va fi pe baza componentei de țiței. Asta iese 790$. Începând cu luna octombrie, acesta poate fi din ce în ce mai mic în funcție de situația schimburilor și prețurilor pe piață. Și fără condiții politice. Același contract pe care Gazprom îl oferă Serbiei, care crede că nu va depăși acest preț. De aceea președintele Serbiei Aleksandar Vucic, la data de 25 octombrie, va avea o întâlnire personală cu președintele Vladimir Putin. Nici noi nu suntem în stare să consolidăm acest preț.

Dar!

Începem să declarăm despre un oarecare șantaj și atenție - disponibilitatea de a cumpăra gaz mai scump. Să cumpărăm mai scump pentru că în așa caz putem conta doar pe prețul de la bursă, care este mai mare decât cel calculat după componenta de țiței. Cel puțin la etapa actuală - pentru toți. Ce va fi mâine nimeni nu cunoaște.

Unde este logica: refuză să semneze un contract de 790 de dolari fără impunerea unor condiții politice și sunt gata să cumpere de la alții mai scump. Și să negăm o reducere a prețului nu putem (și unii nu vor), că vezi poate vor fi presiuni politice.

A văzut cineva aceste presiuni, le-a enunțat cineva din partea autorităților rusești?

Poate unii dintre experții și semnatarii noștri pot să numească astfel de presupuse condiții, să înțelegem și noi cetățenii gradul de pericol pe care-l reprezintă pentru țară?

Sau rămâne să facem referire la coșmarurile unor patrioți?

Nu, la urma urmei, mândria nejustificată îmbinată cu rusofobie primitivă și infuzată cu lipsa de informare este cel mai rău lucru”, publică Muravschi pe pagina sa de Facebook.

37 de Organizații non-guvernamentale, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, consideră „inadmisibilă tergiversarea procesului de negociere din partea Gazprom și perpetuarea intenționată a incertitudinii cu privire la livrarea gazelor naturale” și fac apel către guvernarea RM să nu accepte nicio condiționalitate politică cu partea rusească. „În cazul care nu va fi acceptată livrarea gazelor de către Gazprom la condițiile precedente, să dinamizeze procesul de identificare a surselor alternative prin intermediul Energocom de la traderi care operează la bursele internaționale”, se arată în declarație.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, afirmă că la moment problema nu este în prețul la gaze, dar la volumul necesar pentru a acoperi necesitățile consumatorilor. Acesta declară că discuțiile privind semnarea unui nou contract sau prelungirea actualului au început încă în luna iunie, iar partea moldovenească a mizat pe prelungirea contractului cu 3 ani și prelungirea actualei formule de calculare a prețului. Ceban a mai adăugat că la etapa actuală sunt în negocieri, iar problemele cu care se confruntă echipa în discuțiile cu Gazprom sunt datoriile și „întrebări ce vizează implementarea pachetului energetic III”.

Vicepremierul Spînu a plecat ieri în Polonia, pentru a purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.


Pub