Cum comentează Gianni Buquicchio reținerea Procurorului General

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a comentat, astăzi, în cadrul vizitei oficiale la Chișinău, felul în care s-au produs modificările la Legea cu privire la Procuratură, dar și ceea ce a urmat – reținerea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

Foto: interpressnews.ge

Întrebat cum a văzut schimbările la Legea Procuraturii, dar și cum s-a văzut, la nivel european, reținerea Procurorului General, președintele Comisiei de la Veneția a răspuns: „Într-adevăr, viteza cu care s-a acționat a fost mare, dar nu vă putem oferi acum un răspuns, pentru că trebuie să studiem ceea ce s-a făcut cu legea, lucru care va avea loc în următoarele săptămâni. Autoritățile vor primi o opinie cu referire la legea PG. Cu referire la procedură, aceasta este în mâna sistemului de justiție și noi nu putem interveni în acest sens”.

Tot astăzi, Gianni Buquicchio a recomandat majorității parlamentare să nu „confunde urgența cu graba”, atunci când vine vorba despre reformarea justiției și în particular despre modificarea Legii Procuraturii. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei vizite de lucru în Moldova, după întrevederea cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și secretarii de stat Veronica Mihailov-Moraru și Iulian Rusu.

Președintele Comisiei de la Veneția a accentuat că „majoritatea parlamentară trebuie să aibă dialog și cu opoziția, și cu societatea civilă, care exprimă punctul de vedere și așteptările societății”.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare a unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub