Moldova împrumută 30 mil. euro de la BEI, pentru proiectul „Eficiența energetică”. Cine vor fi principalii beneficiari

R. Moldova va lua cu împrumut 30 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții, pentru realizarea Proiectului privind eficiența energetică a țării. Decizia ce prevede inițierea negocierilor în acest sens și împuternicirea delegației oficiale a fost aprobată, astăzi, de Guvern. Alte 30 de milioane de euro vor fi solicitate sub formă de împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare.

Foto: UNIMEDIA

Contractul de finanțare dintre R. Moldova și Banca Europeană de Investiții vine în contextul necesității onorării angajamentelor asumate de țara noastră în domeniul dezvoltării durabile/eficienței energetice și este valabil până la finalizarea proiectului „Eficiența energetică a RM” a cărui durată de implementare este planificată pentru o perioadă de 4 ani.

Pentru negocierea proiectului Contractului de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții a fost împuternicită delegația oficială, în următoarea componență:

- Borosan Constantin – secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, conducător al delegației,

- Matveeva Elena – șefă a Direcției datorii publice, Ministerul Finanțelor,

- Magdîl Nicolae – consultant principal în Direcția politici în domeniul energetic, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale,

- Malașevschi Diana – consultant în Direcția relații internaționale, Ministerul Justiției,

- Ciudin Alexandru – director al Agenției pentru Eficiență Energetică,

- Colun Valerian – șefă a Direcției finanțare, implementare și monitorizare a proiectelor, Agenția pentru Eficiență Energetică,

- Samson Aurelia – șefă a Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii.

Proiectul „Eficiența energetică a RM” este orientat spre „implementarea unui program național de reabilitare energetică a fondului imobiliar al R.M., ce cuprinde clădiri publice deținute/administrate de autoritățile publice centrale și locale, care este caracterizat printr-o performanță energetică scăzută, drept urmare a vechimii construcțiilor și a lipsei acute a investițiilor în lucrările de consolidare și sporire a eficienței energetice, pe parcursul utilizării lor”.

În scopul realizării proiectului R. Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 30 milioane de lei de la BEI, altul de 30 milioane de lei de la BERD, un grant de 15 milioane de euro de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și un grant de 500 de mii de euro din partea Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic.

Astfel, bugetul total al Proiectului constituie 75,5 milioane euro, durata de implementare fiind 2022-2025.

Principala categorie de beneficiari ai Proiectului vor fi instituțiile publice și anume cele guvernamentale de importanță națională (cele de menire socială, precum sunt spitalele republicane/de interes național) și instituțiile publice (de importanță socială) de importanță locală/municipală (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale).





Pub