Când te macină durerea de cap, totul pare atât de complicat

Aproape fiecare persoană se confruntă cu durerea de cap în viața sa. Aproximativ 90% din populație spun că au avut durere de cap la un anumit moment din viață și 50% spun că s-a întâmplat cel puțin o dată pe parcursul ultimului an. Cefaleea nu este doar dureroasă, dar este a treia cea mai frecventă cauză a anilor pierduți din cauza disabilității în lume. Cu toate acestea, durerile de cap nu sunt percepute drept o afecțiune serioasă de către publicul larg, din motiv că nu este o boală cu un potențial pericol pentru viață.

Foto: mig400.md

Lipsa informării în societate poate contribui la faptul că în situații de dureri de cap frecvent recurente, pacienții se tem să ceară ajutorul medicilor. Îgnorând frica de durere, există tendința de a subestima severitatea durerilor de cap. Această percepție poate constitui un pericol real pentru cel suferind – atât mental, cât și fizic. Pe lângă suferința fizică, durerile de cap recurente pot fi traumatizante și afectează sever atât viața socială, cît și cea profesională a pacienților. Datorită acceselor repetate ale durerii, devine din ce în ce mai greu pentru ei să îndeplinească așteptările externe și sociale, ceea ce în mod normal nu ar fi o problemă. În consecință, acest efect se adaugă la povara celor ce suferă de cefalee și reduce și mai mult din calitatea vieții acestora.

Cele mai frecvente tipuri de dureri de cap primare sunt cefaleea de tip tensional și migrena, iar mai puțin frecventă este cefaleea cluster sau „în ciorchine”.

Ce este cefaleea de tip tensional?

Cefaleea de tip tensional (CTT) este cel mai frecvent tip de durere de cap și în mare parte nu durează mai mult de câteva ore. Aceasta se manifestă în episoade de tip criză, deseori mai puțin de 15 zile din lună. Această durere este în mod tipic descrisă drept o presiune sau constrângere sau o centură în jurul capului, care în unele cazuri se răspândește spre sau dinspre gât. Ea poate fi unilaterală, însă mai frecvent se generalizează de ambele părți ale capului.

Cauza CTT poate fi stresul, amânarea meselor, deficiența de somn, zgomotul, consumul de alcool, durerile periodice (menstruația) sau tensiunile musculoschetice ale gâtului. Femeile sunt mai predispuse sau au mai multe șanse să sufere de CTT decât bărbații.

Ce este cefaleea cluster sau „în ciorchine”?

Un alt tip de dereglare de tip durere de cap primară este cefaleea cluster. Aceasta se caracterizează prin durere bruscă apărută în jurul ochiului, de o singură parte a feței. Cei care sunt afectați descriu durerea de scurtă durată dar foarte severă ca fiind arzătoare sau înțepătoare, cu ochiul lăcrimând și nasul blocat sau congestionat. Cefaleea cluster afectează mai puțin de 1 din 1000 de adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 60 de ani, bărbații fiind mai des afectați decât femeile (6 bărbați raportați la o singură femeie). O criză de acest tip de cefalee de obicei nu durează mai mult de 3 ore, dar poate avea loc zilnic, săptămânal sau lunar. Unele persoane afectate pot resimți crizele o dată în an sau o dată în câțiva ani. Cauza cefaleei cluster este puțin înțeleasă de către oamenii de știință. Cauza poate deriva din factori genetici și poate fi moștenită.

Ce este migrena?

Migrena este, de asemenea, foarte frecventă, întâlnindu-se la 1 din 7 adulți în întreaga lume. Femeile au o probabilitate de 3 ori mai mare de a fi afectate de migrenă. Această diferență este determinată de fluctuațiile hormonale la femei. Cel mai frecvent migrenele debutează în pubertate; prin urmare iarăși - băieții sunt mai puțin afectați decât fetele, sugerând că ciclul hormonal feminin este probabil responsabil de aceste diferențe. Mult mai rar migrenele se manifestă la copii și vârstnici, afectând predominant persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani.

Simptomele migrenei sunt tipic caracterizate de:

• Durere severă de tip pulsatil de o parte a capului
• Durere severă în regiunea tâmplelor
• Durerea se intensifică la activitate fizică
• Durata de la câteva ore la 2-3 zile
• Un simptom adițional poate fi greața, voma, hipersensibilitatea la lumină și zgomot
• 20-30% din cei care suferă de migrenă au simptome cu aură (simptome senzoriale, precum furnicături și amorțeli sau simptome vizuale, precum spoturi de lumină, linii zigzag sau vedere încețoșată ).

Crizele de migrenă sunt declanșate de factori care variază de la o persoană la alta și pot include anumite alimente, glutamat monosodic, factori de mediu (stres, mirosuri, modificări ale vremii, lumini puternice sau sunete), renunțarea la alcool sau cofeină.


Tratamentul.

Multe persoane ce suferă de migrenă evită activitatea fizică și preferă întunericul și liniștea în timpul unei crize. Cunoașterea și evitarea stimulilor personali poate ajuta la prevenirea crizelor de migrenă.

Ibuprofenul, substanță activă MIG® 400, este recunoscut ca un tratament de primă linie pentru cefalee (inclusiv cefalee în timpul atacurilor de migrenă ) așa cum este recomandat de o serie de organizații autorizate, cum ar fi Asociația Britanică pentru Studierea Cefaleei. S-a demonstrat că MIG® 400 cu formularea sa cu acțiune rapidă reduce durerea de cap în mod eficient. MIG® 400 este indicat pentru ameliorarea rapidă a febrei și a durerii ușoare până la moderată.

Aflați mai multe informații pe www.mig400.md

Acesta este un medicament. Medicamentul se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Certificat de înregistrare MIG®400: 24919 din 13.09.2018;
Codul materialului: MD_MIG_05_2021_v01_web din 11.03.2021

Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85, Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84; www.berlin-chemie.md


// console.log('no ads situation')