Unul aprobat, altul respins. CSP a acceptat numirea doar a unuia dintre candidații la funcția de adjunct al PG, propuși de Robu

CSP a aprobat numirea lui Marcel Dumbravan în funcția de adjunct al Procurorului General interimar, Dumitru Robu.

Foto: captura ecran

Totodată, Consiliul Superior al Procurorilor a respins numirea lui Radu Palenco în funcția de adjunct al Procurorului General interimar.

Ambii candidați au fost prezentați de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

CSP nu a prezentat motivele deciziilor adoptate.

Prin Ordinul Procurorului General la Republicii Moldova Nr. 29-p din 21 ianuarie 2008, Marcel Dumbravan a fost numit în funcția de procuror în Procuratura anticorupţie, Serviciul Nord.

Vedeți, mai jos, Declarația de avere și interese personale a lui Marcel Dumbravan, pentru anul 2020.


Marcel Dumbravan - DECLARAȚIA DE AVERE ȘI INTERESE PERSONALE by UNIMEDIA on Scribd


La această oră, Consiliul Superior al Procurorilor este ședință. Pe pe ordinea de zi figurează și demersul Procurorului General interimar, Dumitru Robu, privind modificarea structurii Procuraturii.

La 18 octombrie, Mircea Roșioru, cel de-al treilea adjunct al Procurorului General, și-a anunțat astăzi demisia, invocând motive personale.

La începutul săptămânii trecute, Iurie Perevoznic, adjunct al Procurorului General, și-a dat demisia. Totodată acesta s-a adresat, „ca fost coleg”, celor care gestionează cauza lui Popov și Stoianoglo. „Până a acționa, mai recitiți normele legale. De ce nu doriți să înțelegeți că toată această bravadă ne va costa foarte și foarte scump?”, a scris Perevoznic pe pagina sa de Facebook.

La 9 octombrie, Ruslan Popov, șef adjunct al Procurorului General suspendat, a fost reținut de către procurorii anticorupție și ofițerii SIS, iar organele de drept au efectuat percheziții la domiciliul acestuia din Mileștii Mici. Acesta a declarat, despre reținerea sa, că este „o comandă politică”.

Ulterior, și Alexandr Stoianoglo a declarat că în privința adjunctul său, Ruslan Popov s-a comis un abuz și o crimă.

La 19 octombrie, magistrații Curții de Apel au decis ca Ruslan Popov să fie plasat în izolatorul CNA pentru 20 de zile. 

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub