Dezvăluiri din „casa TV8”. O membră a Asociației se disociază de declarațiile Televiziunii: Ședința din 7 septembrie a fost cu adevărat inumană

Cristina Guțu, membră a Asociației care deține licența TV8, confirmă faptul să asupra jurnalistei Natalia Morari au fost efectuate presiuni psihologice în vederea încetării de către aceasta a calității sale de membră a Asociației. După declarațiile Nataliei Morari din 8 septembrie aceasta a fost împotriva excluderii ei din calitatea de Membru al Asociației, atâta timp cât ea a plecat de pe ecrane, dar a rămas șocată de viteza cu care se insista „ștergerea Nataliei din istoria tv8, cât și din istoria media a Moldovei”. În context, spune că a contestat în instanță de judecată unele decizii ale Adunării Generale extraordinare a Asociației Obștești „Media Alternativă” pe care le consideră ilegale.

Foto: colaj
„Fiind membră a Asociației Obștești “Media Alternativă”, am fost uimită de apariția la 18.10.2021 pe site-ul tv8 a declarației, din numele membrilor Asociației, cu privire la calificarea drept false a acuzațiilor aduse de Natalia Morari. De ce uimită, pentru că în calitate de membră a Asociației Obștești “Media Alternativă” eu NU susțin Declarația din 18.10.2021, publicată pe site-ul tv8, și confirm că asupra Nataliei Morari au fost efectuate presiuni psihologice în vederea încetării de către aceasta a calității sale de membră a Asociației. Dat fiind faptul că Asociația Obștească «Media Alternativă» este compusă din 4 membri, Igor Boțan și Mariana Rață în calitate de membri, nu au dreptul să publice opiniile sale personale din numele majorității membrilor Asociației. Eu nici măcar nu am fost înștiințată că urmează să apară aceasta declarație, inclusiv din numele meu.

Acum despre latura umană/amicală/ profesională. Adevărul e că cest post de televiziune a fost gândit, visat, și realizat, în cea mai mare parte datorită efortului Nataliei. De reformarea postului tv7 în tv8 a avut grijă ea prin căutarea finanțărilor, și eu prin asigurarea funcționarii postului tv7, ulterior tv8. Si toate astea în condiții extrem de grele. Perioada de tranziție de la un post la altul a durat mai mult de un an de zile. În toată această perioadă nu pot spune că am avut parte de ajutor substanțial din partea celor care azi se dau cu părerea despre cine si ce drepturi are în acea televiziune. Noi două am avut parte de suport și înțelegere din partea echipei care ieșea zi de zi la lucru. Și asta cu lipsuri mari, rețineri de salarii, și alte probleme pe care le aveam în acea perioadă. Până acum nu înțeleg cum am rezistat creditorilor, datoriilor, executorilor judecătorești, și presiunilor zilnice, de care aveam parte permanent în acea perioadă.
Și lor, acelor oameni care lucrau mult, cu entuziasm, dar pe bani puțini, le mulțumesc pentru asta. Crearea Asociației am făcut-o pentru a securiza și permite dezvoltarea, dar și creșterea televiziunii. Am vrut și am făcut asta din cele mai bune intenții.

După declarațiile Nataliei din 8 septembrie, eu am fost categoric împotriva excluderii ei din calitatea de Membru al Asociației, atâta timp cât ea a plecat de pe ecrane, iar administrarea editorială a postului a fost și este gestionată de alți oameni. Și confirm că în toți acești 4 ani de când sunt Membră a Asociației nu a existat moment ca să îmi permit să mă implic/corectez/schimb politica editorială a acestui post. Eu am rămas șocată de viteza cu care se insista ștergerea Nataliei din istoria tv8, cât și din istoria media a Moldovei. Acea ședință din 7 septembrie a fost cu adevărat dură, inumană, și nu îi doresc nimănui să treacă prin ce a trecut Natalia acolo. Deciziile din viața ei personală rămân deciziile ei. Dar asta nu înseamnă că trebuie uitată și ștearsă toată munca ei, cât și implicarea ei în domeniul media în decursul ultimilor 11 ani. Îmi pare nespus de rău că în așa momente, unii din “breaslă” au uitat că erau vremuri când tv8, dar și Natalia inclusiv, erau unicele platforme și voci prin care ei se puteau face auziți. Și dacă acum ar fi să scuturăm scheletele din dulapurile unora, sunt sigură că ați rămâne uimiți. Dar asta e altă temă. Totuși greu cu memoria scurtă a unora.

Urmează o etapă neplăcută pentru noi toți. Lucru intern juridic care o sa ne dea multă bătaie de cap. Vreau să aflați de la mine ca în calitate de membră a Asociației, in contextul ultimilor evenimente, am contestat în instanță de judecată unele decizii ale Adunării Generale extraordinare a Asociației Obștești “Media Alternativă”pe care le consider ilegale.
Vă rog să rămânem calmi, corecți, și cu mintea rece. Procesul de judecată le va clarifica pe toate”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.

Cererea Nataliei Morari împotriva Asociației care deține licența TV8 urmează să fie examinată în instanță. 

Inițial, magistrații Judecătoriei Chișinău nu au dat curs cererii Nataliei Morari prin care solicită să fie restabilită în funcția de membră a Asociației Obștească Media Alternativă, deținătoarea licenței de emisie a postului TV8.

Jurnalista Natalia Morari a acționat în judecat Asociația Obștească Media Alternativă, deținătoarea licenței de emisie a postului TV8. Potrivit unui anunț făcut de televiziune, Natalia Morari dorește să fie restabilită în calitate de membră.

Pe 8 septembrie, Natalia Morari a dezvăluit că tatăl copilului ei este Veaceslav Platon. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, aceasta spunea că în ultimele săptămâni, a fost șantajată de către oamenii din SIS cu aceste detalii din viața sa personală. Jurnalista a anunțat că se retrage din fața ecranelor pentru o perioadă nedeterminată, însă a promis că va reveni la timpul potrivit cu un nou format de emisiune. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate s-a autosesizat în legătură cu declarațiile apărute în spațiul public, cu privire la pretinsa implicare a reprezentanților instituției în acțiuni de șantaj împotriva Nataliei Morari.

Și Mariana Rață a venit cu o reacție, după ce colega sa, Natalia Morari, a recunoscut public că are un fiu cu Veaceslav Platon. „Știu că vă este greu și sunteți dezamăgiți de noi, dar vă rugăm să ne judecați nu doar pentru acțiunile unei persoane”, a declarat Mariana Rață, menționând că a aflat despre „conflictul de interese al Nataliei Morari”, cu două zile înainte de anunțul făcut pe facebook. Într-o postare pe pagina sa de facebook, co-fondatoarea TV8 spune că locuiește în apartamentul său din 2014, iar fiind jurnalist de investigație, a aflat că într-un bloc alăturat a ajuns să locuiască Veaceslav Platon, dar pe Natalia niciodată nu a văzut-o în preajma acestuia.

A doua zi, Natalia Morari și-a cerut scuze de la telespectatori și de la colegii de la TV8. Într-o postare pe facebook, aceasta scrie că regretă că nu a făcut declarația despre relația sa cu Platon la timp.

Ulterior, Natalia Morari, într-o nouă postare pe Facebook, a declarat că tot ce s-a întâmplat cu ea în ultimele 72 de ore a demonstrat doar că „trăim într-o societate absolut bolnavă”. „Plină de ură, intoleranță și eroi - așa zisă elită intelectuală - care pretind că au dreptul exclusiv și incontestabil asupra ocrotirii valorilor societății. Anume din cauză acestor elite noi și trăim într-o societate atât de bolnavă”, scrie jurnalista. Aceasta spune că mulți au aruncat cu pietre în copilul ei și tatăl lui, care „nu este un sfânt, are păcatele lui ca și orice om, dar ele la sigur nu sunt nici pe deoparte așa cum sunt desenate”. „Și într-un stat de drept, până la urma urmei, și un om atât de tare detestat are dreptul la prezumția nevinovăției. Doar că la noi acest drept este lăsat doar celor care sunt pe placul majorității, nu și tuturor în egală măsură”, a notat jurnalista. Și Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost menționat în mesajul acesteia.

Potrivit unor informații neoficiale, Natalia Morari s-ar afla la Londra de circa 3 săptămâni.


Pub