CSP a amânat examinarea plângerii lui Morari pe Stoianoglo, care l-a demis de la șefia PA

Consiliul Superior al Procurorilor a amânat, astăzi, examinarea sesizării depuse de fostul șef PA Viorel Morari, care și-a exprimat dezacordul cu privire la ordinul Procurorului General Alexandr Stoianoglo, prin care primul a fost demis. Amânarea a avut loc din motiv că Morari a solicitat să fie prezent și el la ședința Consiliului, atunci când îi va fi examinată plângerea.

Foto: COLAJ UNIMEDIA

Viorel Morari a solicitat examinarea sezării cu privire la ordinul menționat al Procurorul General, depusă de subsemnat la 16 august 2021, în cadrul ședințelor deliberative ale CSP.

Ala Motuzoc a făcut câteva clarificări cu privire la sesizarea depusă în august: „Este un raport de muncă, ce se examinează la moment în instanța de judecată. Totodată, Morari a contestat, în ordinea art.313 a Codului de Procedură Penală, această scrisoare. Deja există o hotărâre a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care nu este definitivă, prin care s-a refuzat să fie obligat CSP să pună pe ordinea de zi această sesizare. Este un litigiu de muncă, ce urmează a fi examinat de organele competente”.

Membrii CSP au votat pentru includerea pe ordinea de zi a sesizării lui Viorel Morari, însă ulterior, președinta CSP, Ala Motuzoc, a propus amânarea examinării sesizării, din motiv că Morari a solicitat să fie prezent și el la ședința Consiliului, atunci când îi va fi examinată plângerea.

Amintim că Procuratura a încetat raporturile de serviciu cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Prin ordinul Procurorului General din 12 august 2021 a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Decizia a survenit ca urmare a neexprimării de către acesta a unei opțiuni pentru o altă funcție de procuror pe care să o ocupe după expirarea, la 26 aprilie 2021, a mandatului de șef al Procuraturii Anticorupție.

Potrivit legislației, Morari urma să parcurgă toate procedurile inerente etapei respective și să încaseze compensațiile bănești pentru concediile anuale nefolosite.

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA) în luna ianuarie 2020.


Pub