3 zile și 3 nopți pentru alegerea Comisiei de Licențiere în avocatură: Ca sa fie mai „democratic”, votanții își pot schimba opțiunea de câte ori doresc

Adunarea Generală ordinară a Baroului avocaților din circumscripția Curții de Apel Chișinău este convocată în perioada 21-23 octombrie și se va desfășura prin utilizarea mijloacelor electronice. Potrivit mai multor avocați procesul de vot presupune că acesta poate fi schimbat în decursul celor trei zile. „Odată ce persoana poate să-și modifice votul, ceea ar determina-o să o facă este influența cuiva”, a declarat Președintele Uniunii Avocaților, Emanoil Ploșnița pentru UNIMEDIA.

Foto: obiectivbr.ro

Accesul la platforma electronică de votare se va realiza prin link de acces, transmis avocatului cu drept de vot, membru al Baroului Chișinău, prin mesaj telefonic, este prezentat în anunțul publicat pe site-ul Uniunii.

Emanoil Ploșnița a explicat că procedura de vot presupune că avocații vor putea să-și exercite dreptul de vot de pe data de 21 octombrie până la data de 23 octombrie „ori de câte ori avocatul își schimbă alegerea”.

„Ca sa fie mai „democratic”, votanții își pot schimba opțiunea de câte ori doresc”, susțin alți avocați.

„Este un vot electronic, problema acestui vot este că ori de câte ori dorește cel care alege să voteze - își poate schimba votul. Această modalitate de vot și softul prin care se realizează este prevăzut în regulament, însă raportorul de atunci nu a specificat că votul poate fi schimbat și nici regulamentul nu prevede aceasta. Să fi știut de această particularitate nu aș fi permis să fie acceptat regulamentul.

Aceasta trezește suspiciuni.

Astfel, odată ce persoana poate să-și modifice votul, ceea ar determina-o să o facă sub influența străină, pentru a favorizarea pe unii sau alții.

Încă un aspect important - este oare păstrat secretul votului?

Eu nu am vreun interes în a alege membrii, sunt la al doilea mandat nu mai pot fi ales. Nu am niciun interes”, a declarat Emanoil Ploșnița pentru UNIMEDIA.

Antreprenorul în domeniul IT, Valentin Eșanu, a venit cu „ o explicație la dilema legată de temerile unor participanți la alegerile online organizate de VoteMeApp”, aplicație utilizată pentru alegerea membrilor Comisie de Licențiere.

„La scrutinele offline se investesc resurse considerabile pentru ca în spațiu limitat și în timp restrâns să adune observatorii, care asigură bună desfășurarea a alegerilor. Una din sarcinile de bază ale observatorilor este să urmărească ca votantul să nu fie influențat de cineva în timpul exprimării votului într-un spațiu limitat.

În mediul online nu mai există restricții de spațiu. Costul serverelor, comparativ cu ora de lucru a unui observator este minuscul - nu mai există nici restricții de timp. Acesta este avantajul foarte mare a online-ului față de offline. Poți vota de unde vrei, la ce oră dorești.

Din punct de vedere tehnologic, votarea repetată se face foarte simplu. Votul precedent se anulează și să înlocuiește cu cel nou. Calcularea rezultatelor ia în considerație doar cel mai recent vot.

Pentru siguranță plaforma VoteMeApp folosește ambele metode. Avem o bază de date unde se păstrează doar ultima votare și alta unde se păstrează toate votările inclusiv și semnăturile digitale pentru auditare, dacă va fi necesară.

Rămâne o singură dilemă - o singură votare sau poți vota ori de câte ori dorești?

O singură votare este ok pentru votare offline, însă pentru cea online această restricție este un risc. Votanții nu întotdeauna își pot securiza spațiul și timpul de votare. De exemplu: Șeful cheamă toți angajații să voteze cum zice el. În cazul când sistemul online e setat să accepte doar o singură votare, toți subalternii în cazul dat rămân fără nici o variantă de anulare e votului. În cazul când sistemul e setat să accepte ultimul vot, subalternii liber pot să revoteze ori de câte ori doresc de acasă în timpul comod lor.

Contraargument la votare multiplă este că cineva te poate influența (cu o bere) să-ți schimbi votarea în favoare lui. Probabil, dar iar ai opțiunea să te duci acasă în spațiul tău privat (cu capul treaz) să mai gândești și să-ți schimbi votul.

Estonia, care este lider în votările online, face la fel la alegerile naționale din 2005. Votarea repetată este un avantaj, te ajută să fii liber în exprimarea votului.

Această dilemă a existat și în Estonia. Chiar președintele țării a atacat la Curtea Constuțională și a pierdut”, a comentat Eșanu.


Pub