Procurora vizată în dosarul lui Stoianoglo, exclusă din Comisia de organizare a alegerilor în colegiile CSP

Procurora Elena Ceruță a fost exclusă din componența Comisiei de organizare a alegerilor în colegiile din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul ședinței CSP, după ce s-a aflat că magistrata este cercetată în dosarul Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Foto: captura ecran

CSP a hotărât să înceteze calitatea de membru al Comisiei de organizare a alegerilor în colegiile din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor în cazul procurorei Elena Ceruță, după ce s-a aflat că în privința acesteia a fost inițiată urmărirea penală, ea figurând în dosarul Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

La 18 octombrie, grupul de urmărire penală, condus de procurorul desemnat de CSP pentru efectuarea urmăririi penale în cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a efectuat percheziții în biroul a doi procurori din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale: Elena Ceruță și Dumitru Răileanu. Ultimul a confirmat că în biroul său au descins colegii de la Anticorupție cu percheziții. „Totul este o comandă”, a declarat acesta.

„Necesitatea efectuării perchezițiilor a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale și se încadrează perfect în prevederile normelor de drept care reglementează aceste acțiuni procesuale, perchezițiile respective fiind preventiv autorizate de către judecătorul de instrucție.

Mai mult, este relevant de a menționa că, recurgerea la percheziții a fost determinată de refuzul procurorilor din PCCOCS de a prezenta procurorilor anticorupție toate actele și obiectele solicitate în condiții legale”, se menționa în comunicatul remis de PA.

La fel, se preciza că „acțiunile întreprinse de membrii grupului de urmărire penală s-au limitat la circumstanțele care se referă la cazul dlui Alexandr Stoianoglo și nu s-au extins asupra altor cauze penale din gestiunea procurorilor în birourile cărora au fost efectuate percheziții și nu au creat impedimente în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestora. Mai mult, procurorilor respectivi chiar le-a fost permis de a-și extrage copiile fișierelor sau de a-și face copiile actelor necesare pentru exercitarea în continuare a atribuțiilor de serviciu pe dosarele din gestiune. În contextul celor menționate, considerăm fără temei declarațiile prin care se încearcă de a crea artificial conexiuni între acțiunile de urmărire penală menționate și alte cauze penale din gestiunea procurorilor vizați”.


Pub