PAS răspunde criticilor privind ratificarea Convenției de la Istanbul: „Se încearcă dezbinarea societății prin ură, frică și tot felul de sperietori”

„Ceea ce se încearcă este de a dezbina societatea prin ură, prin frică, manipulări și tot felul de sperietori”. Astfel a comentat deputata PAS, Doina Gherman, criticile privind ratificarea Convenției de la Istanbul. Acesta a precizat că a făcut un apel către deputați să nu politizeze subiectul din motiv că este unul sensibil și a explicat de ce a fost respins amendamentul propus de BCS la proiectul respectiv. Precizările au fost făcute astăzi la Punctul de Azi de la TVR Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Din păcate asistăm iarăși la o tentativă de a folosi politic acest subiect, din păcate. Pentru că de fiecare dată spun și am făcut acest apel tuturor deputaților din opoziție că subiectul este prea sensibil ca să-l politizăm. Ceea ce se încearcă este de a dezbina societatea prin ură, prin frică, manipulări și tot felul de sperietori.

Acest document nu este o inovație, nu este ceva nou, în premieră pentru Moldova. Ceea ce invocă colegii din opoziție sunt niște chestii absolut inventate care nu au nicio treabă și nicio tangență directă cu textul documentului. Dacă e nevoie putem trece peste amendamentul propus de opoziție pe care noi l-am respins în plenul Parlamentului ”, a declarat deputata Doina Gherman.

„Fanteziile lor pot să ajungă la ceva de neimaginat. Revenind strict la noțiunea de gen - noțiunea de gen a apărut în legislația RM încă în 2016 prin legea nr.5, legea egalității de șanse între femei și bărbați, acolo practic la fiecare al doilea articol este noțiunea de gen sau gender care spunea foarte clar - gender este aspectul social al relațiilor dintre femei și bărbați care se manifestă în toate sferele vieții. Textul amendamentului conținea o rezervă ori Convenția are un număr limitat de articole la care se poate de venit amendamente. Articolul 3 la care se referea opoziția nu se încadrează nici măcar în textul Convenției, respectiv nici măcar raționament juridic nu a funcționat, de aceea l-am respins”, a adăugat deputata.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat astăzi Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Mitropolia Moldovei s-a declarat împotriva ratificării Convenției de la Istanbul și făcut un apel către actuala conducere. „Într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru”, se arată într-o declarație a Mitropolitului Vladimir.

Deputații BSC Grigore Novac și Vasile Bolea au depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru controlul constituționalității Legii nr. 144 din 14 octombrie curent, cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul.

La 14 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în lectură finală, ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Instanbul), cu votul a 54 de deputați PAS.

Partidul de la guvernare al Maiei Sandu a luat decizia de a ratifica în regim de urgență controversata Convenție de la Istanbul, la care au renunțat mai multe țări, inclusiv țări membre ale UE”, a declarat președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

„Pe parcursul mandatului meu de președinte al țării, am blocat ratificarea Convenției de la Istanbul, fiindcă sunt ferm convins că acest document este o amenințare pentru tradițiile spirituale multiseculare ale poporului nostru, bazate pe ortodoxism, pentru moralitatea publică și pentru valorile familiale, pentru educația tinerei generații în spiritul moralității și respectului față de părinți”, a mai adăugat Dodon.

Totodată, fețele bisericești îi cer Maiei Sandu să nu promulge Convenția de la Istanbul. Într-o adresară publică, Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni a declarat că termenul de „gen”, folosit în Convenție, se referă la „sexul social”, iar „acceptarea acestei definiții din Convenția de la Istanbul presupune negarea existenței diferențelor naturale dintre cele două sexe biologice – bărbat și femeie”.

Pe de altă parte, Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a salutat ratificarea Convenției de la Istanbul, de către Republica Moldova. „Prin această Convenție, cred că femeile și fetele din Moldova vor deveni o parte mai puternică și mai activă a societății”, a declarat acesta.


Pub