(VIDEO) CCI a premiat cei mai buni producători de vin de casă. Cine sunt învingătorii concursului „Polobocul de Aur”

01 Oct. 2021, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Oct. 2021, 15:48 // Actual //  MD Bani

Astăzi, 1 octombrie 2021, la Chișinău a avut loc ceremonia de premiere a învingătorilor concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de aur”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM).

Potrivit organizatorilor, festivalul „Polobocul de Aur” se organizează anul începând cu anul 2002 și are drept scop reliefarea culturii vitivinocole.

Președintele Camerei de Comerț, Sergiu Harea a fost cel care a deschis evenimentul cu un cuvânt de salut și a mulțumit tuturor participanților, organizatorilor, dar și degustatorilor acestui concurs, dar totodată a menționat că, pe an ce trece, crește interesul de a participa la acest concurs.

„Mă bucur să fiu astăzi la un eveniment consacrat celor care muncesc și produc vinuri bune. Din păcate anul 2020 a fost marcat de pandemie și nu ne-a permis să organizăm concursul, dar în acest an am decis să organizăm acest concurs, iar interesul a fost foarte mare. La faza inițială, au participat 20 de raioane unde au fost prezentate peste 400 de mostre, iar în final au fost desemnate 97 cele mai bune probe. Aduc sincere mulțumiri comitetului organizatoric , dar și degustatorilor”.

În final, membrii comitetului organizatoric și al celui de degustare au desemnat 9 învingători, după cum urmează:

  • Simion Plugaru, Nominalizarea: Vin produs din struguri pentru vin, specia Vitis Vinifera, anul de roadă 2020, Categoria: Cel mai bun vin alb;
  • Valeriu Popa, Nominalizarea: Vin produs din struguri pentru vin, specia Vitis Vinifera, anul de roadă 2020, Categoria: Cel mai bun vin roşu;
  • Nicolae Timofei, Nominalizarea: Vin produs din struguri pentru vin, specia Vitis Vinifera, anul de roadă 2020, Categoria: Cel mai bun vin rose;
  • Vasilii Niagov, Nominalizarea: Vin din soiuri hibride și din specia Vitis Labrusca, Categoria: Cel mai bun vin alb;
  • Afanasii Bozbei, Nominalizarea: Vin din soiuri hibride și din specia Vitis Labrusca, Categoria: Cel mai bun vin roșu;
  • Ion Tudoreanu, Nominalizarea: Vin de casă maturat minim 12 luni, Categoria: Cel mai bun vin alb;
  • Domnului Dumitru Vulpe, Nominalizarea: Vin de casă maturat minim 12 luni, Categoria: Cel mai bun vin roșu;
  • Filip Pohilenco, Nominalizarea: Vin licoros, Categoria: Cel mai bun vin roșu;
  • Adrian Chivriga, Nominalizarea: Vin din soiuri autohtone și soiuri de selecție nouă, Categoria: Cel mai bun vin roșu.

Câștigătorii au fost premiați cu câte o diplomă de onoare și cu Trofeul principal al concursului „Polobocul de aur”.

Totodată, la evenimentul desfășurat astăzi, Constantin Olaru, degustator din cadrul Călărași Divin SRL, a declarat că asemenea festivaluri stimulează vinificatorii să lucreze.

„Este regretabil că al doilea an consecutiv nu putem prezenta vinul nostru în piața Marii Adunării Naționale. Dar este îmbucurător faptul că Camera de Comerț organizează asemenea concurs care stimulează vinificatorii să lucreze. Mă bucur că creștem și sunt tot mai mulți doritori de a participa”, a declarat Constantin Olaru, degustator din cadrul Călărași Divin SRL.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!