Linkuri accesibilitate

Germania a votat. Primele estimări


Prima pagină a publicației Bild: liderul SPD, Olaf Scholz, după anunțarea rezulatetlor exit polls, la Berlin, 26 septembrie 2021.
Prima pagină a publicației Bild: liderul SPD, Olaf Scholz, după anunțarea rezulatetlor exit polls, la Berlin, 26 septembrie 2021.

La alegerile parlamentare din Germania, Partidul Social-Democrat (SPD) a ieşit învingător. Asta rezultă din primele estimări date publicităţii duminică seara la ora 18. Ele confirmă în linii mari sondajele ultimelor zile. La nivel federal au votat pentru Partidul Social-Democrat (SPD) 26 la sută din cei peste 60 de milioane de alegători chemaţi la urne.

Victorioşi au fost social-demcoraţii şi în cele două land-uri, Berlin şi Mecklenburg-Pomerania Inferioară, unde, de asemenea au avut loc alegeri parlamentare regionale. La Berlin, SPD-ul a obţinut 23 procente, în Mecklenburg 39.

Alianţa conservatorilor, formată din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), bavareză a fost votată de 24 la sută dintre alegători. (La Berlin au votat pentru conservatori numai 17 la sută, în Mecklenburg 14 la sută.)

Partidul ecologist a strîns la nivel federal numai 14,5 la sută. În cele două land-uri, Berlin, resp. Mecklenburg-Pomerania Inferioară estimările vorbesc despre 22, respectiv 6,5 procente.

O pierdere semnificativă la nivel federal a înregistrat Partidul Stîngii, pentru care au votat numai 5 la sută. S-ar putea ca după publicarea primelor rezultate parţiale Stînga să eşueze şi să nu atingă pragul necesar de 5 procente.

La Berlin Partidul Stîngii a obţinut 14 procente, în Mecklenburg 10 procente.

Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) are, potrivit estimărilor, 10 la sută. Radicalii vor intra şi-n parlamentele land-urilor federale Berlin şi Mecklenburg, cu 6,5, respectiv 17 la sută. Popularitatea AfD se confirmă din nou în partea răsăriteană a Germaniei – dovada: rezultatul din landul estic Mecklenburg.

Partidul Liberal (FDP) a obţinut 12 la sută pentru Bundestag, 6 la sută pentru landtag-ul din Mecklenburg şi 8 procente pentru legislativul din Berlin.

Dacă nu vor interveni schimbări neaşteptate după numărarea voturilor, viitorul cancelar va fi social-democratul Olaf Scholz. Ce fel de coaliţii vor guverna în următorii 4 ani se va vedea în următoarele săptămîni.

XS
SM
MD
LG