Întrebat dacă CSP va „da like și inimoare procurorului general”, ministrul a afirmat următoarele:
„Dacă admitem că se întâmplă lucrul acesta, înseamnă că va rămâne în funcție și probabil vor exista solicitări din partea altor state pentru a lua un astfel de procuror performant, nu știu, dar și atunci o să ne gândim îl dăm sau nu. Evident că dacă CSP spune că activitatea sa este excepțională atunci rămâne în funcție, dar după mine, nu știu cum se poate spune, în raport cu procurorul general că are o activitate impecabilă. Îmi este greu să îmi imaginez o astfel de situație”
Proiectul de modificare a Legii Procuraturii a fost aprobat în lectura a doua cu 56 de voturi. Potrivit modificărilor, activitatea procurorului General, Alexandr Stoianoglo, va fi evaluată de o comisie specială, iar dacă va obține calificativul „nesatisfăcător” va fi demis.
Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că aceasta va lipsi de independență instituția.
Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale.
La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.
Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!